Konjiško: ta teden zaradi obveznih testiranj na hitrih testih štirikrat več ljudi

Množičnega testiranja s hitrimi testi se je v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice ta teden, do petka, udeležilo štirikrat več ljudi kot poprej.

Občasno nastanejo tudi daljše vrste čakajočih na hitri test.
Foto: bralec

Predvsem zaradi obveznega testiranja zaposlenih, denimo v trgovinah, se občasno pred točko za testiranje vijejo kolone čakajočih. V povprečju na dan testirajo 150 oseb, še prejšnji teden so jih od 30 do 40. V zdravstvenem domu so zato okrepili ekipe, ki izvajajo teste, je povedal direktor Dejan Verhovšek.

Premalo hitrih testov

“V treh dneh, od torka do vključno četrtka, smo testirali 461 oseb, od teh so bili na testu trije pozitivni. Množičnega testiranaj se udeležujejo od trgovcev, smučarjev, do tistih, ki želijo samo preveriti svoj rezultat,” je povedal Verhovšek.
Zaradi povečanega števila testirancev ta teden tudi ni bilo dovolj hitrih testov, zato so jih v zdravstvenem domu morali zagotoviti sami. Novo pošiljko hitrih testov naj bi od države prejeli danes, v petek.

Kdaj na test?

Sicer pa množično testiranje za garažami konjiškega ZD poteka od torka do petka med 12.30 in 14. uro. Testiranj ne izvajajo več iz avtomobilov, temveč morajo udeleženci na test priti peš.
Mogoči so tudi samoplačniški testi – cena PCR testa je v konjiškem zdravstvenem domu 80 evrov, cena antigenskega oziroma t.i. hitrega testa pa 25 evrov.

Obrtniki proti testiranju zaposlenih

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni, da je vlada sledila pozivu in s ponedeljkom odpravila obvezno testiranje strank na novi koronavirus v posameznih dejavnostih. Prejemajo pa vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da se odpravi tudi testiranje zaposlenih, saj pri tem pričakujejo težave z organizacijo.
“Pritiski na zdravstveno osebje in vstopne točke za odvzem brisa bodo tako še večji. Zato se vrstijo pozivi obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da bi odpravili tudi testiranje zaposlenih s hitrimi testi. Seveda pa so vsi zaposleni še naprej pripravljeni upoštevati stroge zaščitne ukrepe, kot so uporaba mask in razkužil, saj si vnovičnega zapiranja dejavnosti nihče ne želi,” so poudarili v OZS.
(N. K.)

Oglas