Konjiško: Razstava Rudolfovi in njihove literarne sledi

V Splošni knjižnici Slovenske Konjice so pripravili interaktivno razstavo, na kateri bo podrobneje predstavljeno življenje in literarno delo konjiške meščanske družine Rudolf. Odprtje razstave bo 24. septembra.

Avtorici razstave sta Ana Miličevič, vodja knjižnice Slovenske Konjice, in Tina Esih, profesorica slovenščine in zgodovine na Osnovni šoli Ob Dravinji. Pripravili sta jo v sodelovanju s svojimi sodelavci in zunanjimi raziskovalci oziroma informatorji.

Kaj bo na ogled?
V konjiški knjižnici napovedujejo sodobno opremljeno biografsko razstavo na roll-up stojalih. Poleg tekstovnega in slikovnega gradiva bodo na razstavi zbrani spomini Konjičanov na družino Rudolf. Spomini so zapisani, vendar jih bo mogoče poslušati tudi preko odčitane QR kode s pametnim telefonom, saj so spomini strnjeni tudi v zvočnem zapisu. Na razstavi bodo prav tako predstavljene knjižne izdaje družine Rudolf ter nekaj še ohranjenih družinskih predmetov.

Huda mravljica
Konjiška družina Rudolf svojih znanj in sposobnosti ni ohranila in koristila samo za lastne namene, ampak je delovala za ljudi, za slovenstvo, za Konjičane, za Slovence.
Poleg očeta Ivana in mame Josipine Rudolf so na razstavi prav tako predstavljeni biografski podatki njunih šestih otrok: Iva, Vladimirja, Dušana, Janka, Vide in Branka.
“Rudolfovi so za sabo pustili opazne sledi, med katerimi so najbolj opazne literarne. Lahko jih beremo še danes, vsaj eno med njimi – pesem Huda mravljica – pa zagotovo poznamo vsi Slovenci,” je prepričana vodja konjiške knjižnice Ana Miličevič.
Razstava bo v Veliki galeriji Doma kulture Slovenske Konjice na ogled do 20. oktobra 2021.

Oglas