Konjiško: Pohod Rimljanov po Rimski cesti

Približno pet stoletij je bilo ozemlje današnje Slovenije delček ogromne rimske države.

Duh takratnega rimskega obdobja, ki je trajalo od 1. stol. pr. n. št. do 5. stol. n. št. so v krajih na Konjiškem pričarali člani Turističnega društva Slovenske Konjice v sodelovanju z Zavodom Norik in prijateljskimi društvi iz vse Slovenije.

140 Rimljanov
Znano je, da je Rimska pot vodila tudi mimo današnjih Slovenskih Konjic, zato se je v konjiškem turističnem društvu porodila zamisel za celodnevni dogodek Pohod Rimljanov po Rimski cesti. Sami so izdelali oblačila in raznolike dodatke, s katerim so pričarali vzdušje in običaje takratnega življenja.
Približno 140 kostumiranih Rimljanov iz različnih društev je hodilo mimo Polen do Čretveža, od tam pa v dolino Zverovje ob ribnikih. Vso pot so jih spremljali konjeniki.

Lipa prijateljstva
V Polenah in na Čretvežu so jih domačini prisrčno sprejeli in pogostili. “V krajšem programu smo predstavili namen pohoda, zatem pa smo ob navzočnosti krajanov in povabljenih gostov posadili lipo prijateljstva. Lipa je simbol prijateljstva in naznanja tradicionalni pohod po rimski poti,” poudarja Cveto Štefanič, predsednik Turističnega društva Slovenske Konjice.
V taboru so si ogledali obnovljeno peč za žganje apna, ki so jo uporabljali pred stoletji, veliko kopo za oglje ter del vidnih ostankov površine nekdanje rimske ceste.

Zaščitniki narave
Tudi v dolini Zverovje so bili Rimljani deležni prisrčne dobrodošlice. Pridružili so se jim sokolarji, čebelarji, zeliščarji, medičarji, člani društva Sonček, slikarji, apnarji ter številni drugi posamezniki. Dogodek je bil po besedah Šfefaniča zasnovan v duhu medgeneracijskega sodelovanja, prijateljstva, varovanja voda, gozdov in narave nasploh.

 

Oglas