Konjiško: Nič več gneče na PCR testih, dovolj je hitri test

Spremembe. Od torka je za priznanje okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test.

V začetku tega tedna so v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice še imeli nekaj težav pri organizaciji dela. V torek zjutraj je bilo z dela odsotnih okoli 10 odstotkov zaposlenih, med njimi štirje zdravniki.
“Pomagamo si z razporejanjem in nadomeščanjem ambulant, pomagajo nam specializanti. Praviloma so v vseh ambulantah medicinske sestre, ki sprejemajo klice, elektron-sko pošto in vodijo delo za preglede pacientov. Pričakujemo, da se bo naslednji teden stanje normaliziralo,” je stanje opisal direktor Dejan Verhovšek.
Zaradi tega in večjega števila okuženih ter posledično povečanega števila telefonskih klicev je občasno težko vzpostaviti povezavo z ambulanto, zato predlagajo, da za urejanje administrativnih zadev uporabimo elektronsko pošto ali aplikacijo priZdravniku.

Konec gneče na PCR testih

V prejšnjem tednu so v zdravstvenem domu opravili 1.825 PCR testov, ta ponedeljek 310.  Od torka za priznanje okužbe z novim koronavirusom namreč velja že pozitiven hitri antigenski test (HAGT), na brezplačno PCR-testiranje pa je mogoče le še z napotilom zdravnika.
Dejan Verhovšek ob tem opaža, da so tudi hitri testi zelo zanesljivi, okoli 90-odstotno.
Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, bodo torej imele potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba znake okužbe dihal, ki vztrajajo 72 ur, pa bo morala po tem času, ki ga preživi v osamitvi, znova na hitri test.
“Če je oseba pozitivna na HAGT, bo po 10 dneh dobila potrdilo o prebolevnosti. Zato bomo v zdravstvenem domu HAGT izvajali vsak delovnik od 6.30 do 9.00, čez vikend pa med 6.00 do 7.00. Osebe, ki so pozitivne na samotestiranju (doma, v šoli, službi…), naj pridejo na HAGT v tem terminu, da potrdijo okužbo. Namen tega protokola je zmanjšati pritisk na laboratorije in PCR testiranje,” je pojasnil Verhovšek. (N. K.)