Konjiško: Najboljša predstava bivše Jugoslavije na konjiškem odru

 

Gledališka predstava Antingona v New Yorku, ki jo je režiral Konjičan Matjaž Šmalc prihaja 20. januarja na konjiški oder.

Antigona v New Yorku, poljskega avtorja Janusza Glowackega je zgodba o človeškem dostojanstvu. Predstavo je igralska ekipa Loškega odra iz Škofje Loke pod režijskim vodstvom Matjaža Šmalca začela pripravljati jeseni leta 2019, saj so premiero načrtovali marca leta 2020. A jo je preprečila korona. Predstavo so premierno uprizorili jeseni letna 2020.

Aktualna
Kot je povedal Matjaž Šmalc so se za uprizoritev Glowackega teksta odločili v luči migrantske krize, a je to temo v hipu povsem zasenčila pandemija novega koronavirusa. “Naenkrat ni bilo več migrantov, naenkrat to ni bilo več problem. Tako je predstava prerasla v predstavo o cini-zmu oblasti, o policijskem nasilju… Gre za teme, ki so žal postale zelo aktualne tudi pri nas. Predstava je tako bolj aktualna, kot bi si želeli sami,” pravi Šmalc.

Zmagali dvakrat
Predstavo je uprizorila ekipa igralcev Loškega odra: Jan Bertoncelj, Bojan Trampuš, Petra Krančan, Matej Čujovič, Gašper Murn in Irena Kožuh. “Takoj za konjiškimi, so to najbolj čudoviti igralci, kar jih najdeš, zato je bilo ustvarjanje predstave izjemno doživetje,” poudarja Šmalc.

S predstavo so zmagali na Linhartovem srečanju, festivalu najboljših ljubiteljskih gledališč, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije. Nanj se vsako leto prijavi okoli 140 predstav.
Kot zmagovalci so bili povabljeni na Repassage festival v Srbijo, kamor povabijo najboljše predstave bivših republik Socialistične federativne republike Jugoslavije. Med šestimi izbranimi predstavami s tega prostora, so ponovno najbolj navdušili in zmagali.

Pravica do svobode
Antigona v New Yorku je zgodba o pravici do svobode, pravici do bivanja, pravici do življenja in tudi pravici do dostojne smrti – in pogreba, kot zadnje postaje v življenju slehernika.
A če je Sofokles svojo Antigono postavil na tebanski dvor, Glowacki izhaja iz diametralno nasprotne pozicije. Namesto v kraljevo palačo je dogajanje postavil v newyorški Thompkins Square Park, kralja in princese je zamenjal z brezdomci; zgodbo nam namesto najvišjih izmed odličnih pripovedujejo najnižji izmed pozabljenih. Foto: Aljaž Hafner, Jernej Čampelj. (Več v četrtkovi tiskani izdaji NOVIC).

Oglas