Konjiško: Epidemiološko stanje stabilno, nadaljujejo s cepljenji

Poletje. V konjiškem cepilnem centru na teden cepijo več kot 300 oseb, poročajo.

V konjiškem cepilnem centru tudi med poletjem nadaljujejo s cepljenji proti covidu-19. Direktor Zdravstvenega doma Slovenske Konjice Dejan Verhovšek pravi, da navadno ob četrtkih v Slovenskih Konjicah cepijo do 300 oseb, do 40 oseb v Zrečah in podobno tudi v Vitanju.

Cepijo ob ponedeljkih in četrtkih

Termini vse poletje sicer ostajajo enaki: ob ponedeljkih cepijo v Zdravstveni postaja Vitanje (17.00 do 19.00, cepivo Pfizer), ob četrtkih pa v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice (10.00 do 11.00 AstraZeneca, 11.30 do 14.00 Pfizer, 14.00 do 15.00 Janssen) in v Zdravstveni postaji Zreče (13.00 do 14.30, Pfizer).
Še vedno je mogoče tudi naročanje preko portala zVEM, v tem primeru udeležencem sporočijo termin cepljenja.
Direktor ugotavlja, da zadnje tedne cepljeni pravzaprav ne poročajo o neželenih učinkih po cepljenju. O morebitnih hujših zapletih v konjiškem cepilnem centru nimajo podatkov, najpogostejši neželeni učinki pa so bili splošna utrujenost in povišana temperatura.

Tisoč hitrih testov tedensko

V zdravstvenem domu v teh poletnih dneh opravijo tudi veliko t.i. hitrih testov. Okoli tisoč vsak teden, uporabnikom na njihovo željo izdajo tudi potrdilo, s katerim lahko nato denimo prehajajo mejo ali se udeležujejo dogodkov, kjer je potreben pogoj PCT.
Potrdilo je za zdaj še brezplačno, kot tudi hitri testi, a, kot je znano, se bo to spremenilo po 23. avgustu. Cepljeni potrdilo prejmejo po drugem odmerku cepiva.
Verhovšek ocenjuje, da je glede na trenutno stanje epidemiološka situacija na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem dobra, okužb ni veliko. Osebe, ki so pozitivne na hitrem testu ali pa imajo znake bolezni, pošljejo na PCR test – vsak teden opravijo okoli 50 teh testov.