Konjiško: Črpali so iz kulturne zakladnice

Konjiški gimnazijci so se na svojevrsten način poklonili bogati kulturni dediščini in tako pripomogli k njeni popularizaciji med mladimi.
Dnevi evropske kulturne dediščine so vseevropski projekt, v njem je že peto leto zapored sodelovala tudi Gimnazija Slovenske Konjice. Dijaki od 1. do 4. letnika so ustvarjali v številnih delavnicah, ki so se zvrstile od 30. septembra do 7. oktobra. Sodelovali so v zgodovinski, etnografski, literarni, arhitekturni, likovni in glasbeni delavnici ter delavnici s področja informatike.

Od Minattija do sobe pobega
Dijaki 3. letnikov so pod mentorstvom mag. Aleksandre Boldin v zgodovinski delavnici proučevali dediščino, umetnost in razvedrilo na Konjiškem. V zgodovinsko-arhitekturni delavnici so dijaki 2. letnikov vzeli pod drobnogled konjiški Stari trg, opazovali in fotografirali so detajle s pročelij hiš in izdelali maketo. Gimnazijci 1. letnikov so v literarni delavnici pod mentorstvom mag. Katje Premru Kampuš spoznavali življenje in ustvarjanje Ivana Minattija, v likovni delavnici pa ob uporabi informacijske tehnologije vzpostavljali povezavo klasične umetnine z digitalizacijo ob uporabi aplikacije za pametne telefone. Usmerjali sta jih mentorici Doroteja Rušnik-Stramšak in mag. Vasja Ivančič. Dijaki prvega letnika so bili dejavni tudi v glasbeni delavnici, v kateri so spoznavali ljudska glasbila ter pripravili etno večer z MEPZ Jurij Vodovnik Zreče, pod mentorstvom mag. Mojce Koban Dobnik. To pa še ni vse. Snovali so tudi sobo pobega, ki bo na Gimnaziji Slovenske Konjice prilagojena slepim in slabovidnim uporabnikom; opremljena bo s snovno dediščino nekdanje tovarne usnja v Slovenskih Konjicah.

Zaključili z razstavama
Enotedenski projekt so na konjiški gimnaziji zaključili z odprtjem razstav Oživitev umetnin in Konjiški Stari trg. »Ponosni smo na naše gimnazijce, ki so s svojo izvirnostjo in energijo na svojevrsten način črpali iz kulturne zakladnice, ji dodali nove dimenzije ob informacijski tehnologiji ter tako pripomogli k njeni revitalizaciji in popularizaciji med mladimi generacijami. Iskrena zahvala tudi vsem mentorjem, zunanjim sodelavcem in ravnateljici-direktorici mag. Jasmini Mihelak Zupančič za podporo,« je povedala mag. Aleksandra Boldin. vodja projekta Dnevi evropske kulturne dediščine na konjiški gimnaziji.

Oglas