Konjiško: Bo v Ločah mini ribiški muzej?

Ločan Vinko Oprešnik je ljubiteljski ribič, ki se ukvarja z zbiranjem stare ribiške opreme. Svojo zbirko želi nadgrajevati oziroma širiti.

Povabil nas je, da si ogledamo njegovo zbirko stare ribiške opreme, ki je razstavljena v objektu pri njegovi stanovanjski hiši v Ločah. Pokazati jo je pripravljen vsakomur, ki si to želi. Ker zbirko postopoma povečuje, si želi, da bi se nanj obrnili vsi, ki imajo staro ribiško opremo in je ne uporabljajo več.

Gasilec je postal ribič
Nekaj let je bil Vinko Oprešnik član gasilskega društva, potem pa je gasilstvo zamenjal za bolj miren hobi – ribištvo. »Ni lepšega kot iti ob vodo z ribiško palico in čakati na prijem ribe, ki jo potem, ko jo uloviš, vržeš nazaj v vodo. Lovim namreč po sistemu ujemi-spusti. Med čakanjem na ribo, se potopim v popoln mir. To je čudovita sprostitev v naravi. Domov se vrnem povsem umirjen,« pripoveduje upokojeni Vinko, ki se spominja, da ga je za ribištvo pravzaprav nagovoril njegov sin, ki je v otroških letih rad zahajal z njim na ribolov, zdaj pa se mu tu in tam pridružijo vnuki.

Zbirateljstvo
Njegovo največjo ribiško trofejo predstavlja krap, ki je tehtal 7 kilogramov. Ujel ga je v ribniku pri Iršiču v Žabljeku, kamor najraje zahaja v ribiški opremi. Občasno ribari tudi drugod po Sloveniji. A pravi, da ni lovec na trofeje. Ribištvo ga navdušuje zaradi umirjenosti. Pred približno šestimi leti pa ga je prevzela nova strast, prav tako povezana z ribištvom.
Začel je zbirati raznovrstno staro ribiško opremo. To ga veseli oziroma navdušuje. Tako v Ločah nastaja svojevrsten mini muzej ribištva. Prostor zanj je uredil v manjšem objektu pri stanovanj-ski hiši v Industrijski ulici 26.
Zbirko želi nadgrajevati, zato po vsej Sloveniji, predvsem na Koroškem, Gorenjskem, Dolenjskem ter v Ljubljani in okolici, navezuje stike z lastniki stare ribiške opreme, ki jo po dogovorjeni ceni odkupuje. »Ne gre za visoke zneske, pomembno je, da sva ob sklenjenem dogovoru zadovoljna oba – prodajalec in kupec,« pojasnjuje Vinko.

Kaj je v zbirki?
V njegovi zbirki prevladujejo stare ribiške palice in ribiške mreže. »Imam približno 70 ribiških palic različnih proizvajalec, najstarejša v moji zbirki je ribiška palica, ki je stara približno 60 let. Ima ročaj v obliki steklenice piva. Dolga je 5 metrov in 64 centimetrov. Prav tako imam 90 mašinc, na katere se navija laks; več kot 10 različnih podmetalk in približno toliko mrež čuvaric. Bolj stare so, bolj so mi pri srcu,« poudarja Vinko, ki ima v svoji zbirki tudi nekaj ribiških poka-lov. Ti so iz časov, ko se je še udeleževal ribiških tekmovanj.
S ponosom mi pokaže tudi uokvirjeno tablo s fotografijami vseh sladkovodnih rib, ki živijo v slovenskih vodah oziroma vodotokih. Išče pa tudi starejša ribiška oblačila, a jih še ni uspel dobiti, saj jih ljudje mečejo stran. Žal mečejo stran tudi ribiško opremo.

Išče lastnike ribiške opreme
Vinko je menda edini zbiratelj stare ribiške opreme v slovenskem prostoru. Poizvedoval je o tem, a človeka s takšnim hobijem še ni našel. »Najbolj si želim, da bi ta članek prebrali tudi tisti, ki imajo bodisi staro ribiško opremo bodisi stara ribiška oblačila, ki jim ne koristi več in so jih po dogovoru pripravljeni oddati v mojo zbirko,« še pravi upokojeni Ločan, ki bo vesel obiska vseh, ki si želijo ogledati njegovo zbirko. O njej pripoveduje s prav posebnim žarom, zato ne izključuje možnosti, da bi zbirka z leti prerasla v manjši muzej ribiške opreme.

 

Oglas