Konjiški Zdravstveni dom: poslovanje in kadri

Poslovanje Zdravstvenega doma Slovenske Konjice v prvi polovici leta je stabilno, za zdaj pozitivno. Verjamejo, da bo tako tudi ob koncu leta, čeprav so v obdobju, ko morajo razmišljati še o čem drugem in ne le o zdravstvu. Direktor zavoda Dejan Verhovšek je med težavami, s katerimi se srečujejo, izpostavil podražitve. Najbolj so jih prizadele podražitve elektrike, goriv in materialov, ki jih uporabljajo pri delu. Ogrevanje objekta je vezano na toplarno v Slovenskih Konjicah, zato tukaj cene niso tako poskočile kot na drugih področjih. Čakajo pa seveda še, kaj bo prinesla nova zima. Proti draginji se po besedah direktorja borijo tako, da so zaposleni v Zdravstvenem domu varčni, da skrbno upravljajo z energenti – da so okna zaprta, ko delujejo klime in podobno.
Nikoli končana zgodba v zdravstvu je iskanje kadrov, primernih, da nadomestijo tiste, ki odidejo (v pokoj ali delat drugam), oz. da zasedejo mesta na novo pridobljenih programih. S septembrom je konjiški Zdravstveni dom zapustil zdravnik Andrej Klančnik, ki zdaj dela v ambulanti mame, zasebnice Irene Unuk Klančnik, a še vedno opravlja tudi dežurstva. V ambulanti nujne medicinske pomoči pa je na novo zaposlen Nejc Ribič. Od aprila v loški zobni ambulanti za odrasle, ki je od januarja na novi lokaciji (na Slomškovi ulici 8), dela Miha Kvas. Odšla je tudi zdravnica Dragica Mitrova. Njeno ambulanto družinske medicine je s septembrom prevzela Barbara Grm. Pacienti, opredeljeni pri Mitrovi, si zdaj torej lahko izberejo novega zdravnika, in sicer: odrasli Grmovo, otroci in mladostniki pa se lahko vpišejo v pediatrični ambulanti Benjamine Trtnik, ki se je po porodniški že vrnila na delo. Na porodniškem dopustu je zdaj pediatrinja Saša Korez, ki naj bi se vrnila marca naslednje leto, do takrat pa nameravajo urediti dodatne prostore za otroško ambulanto.
V Zdravstveno postajo Loče, kjer petkrat tedensko deluje ambulanta družinske medicine Lucije Kračun in zobna ambulanta Mihe Kvasa, želijo v nekaj letih pripeljati tudi pediatra. Še vedno iščejo zobozdravnika za delo v Zdravstveni postaji Zreče. Direktor je pojasnil, da so imeli že več kot trideset razpisov, a kadra, še posebej v tem delu Slovenije, ni na voljo. Ambulanto zdaj zagotavljajo štiri- do petkrat tedensko s pogodbenimi zobozdravniki, si pa želijo čim prej poiskati nekoga, ki bi ambulanto stalno prevzel. (Jure Mernik)