Konjiški zdravnik Marjan Berginc:”Naredili bomo vse, kar se od nas pričakuje”

Marjan Berginc – konjiški zdravnik splošne medicine o trenutnih razmerah epidemije koronavirusa.

Epidemija koronavirusa je ohromila življenje tudi pri nas. Ste zdravi? Kako se počutite?
Moram reči, da se počutim zdrav. Seveda nisem več takšen, kot sem bil pri 20 letih. Z očali dobro vidim in z nekaj tabletami na dan sem zdrav. Kondicijsko sem dober. Zmorem z lahkoto opravljati svoje delo, ki je vse bolj, iz leta v leto in zadnje čase iz tedna v teden bolj psihično naporno.
Kako te dni poteka delo v vaši zasebni splošni ordinaciji? S kakšnimi težavami se ljudje obračajo na vas? Jih je strah?
Na kratko: telefonsko in elektronsko. Veliko je klicev, navodil, svetovanj. Takšna so tudi priporočila vodstev, zbornice, stroke in vseh medijev, da se mora pacient posvetovati z izbranim zdravnikom, kako ukrepati. Predpisujemo zdravila, e-recepti so pacientom že poznani. Veliko klicev je za kontrolne preglede v bolnicah, ki so odpovedani. Seveda je veliko lažjih obolenj, ki zahtevajo bolniški stalež. Le tega urejamo zdaj, k sreči, lahko z e-bolniškim listom. Svet je postavljen malo narobe, saj na firmah in mejah merijo temperaturo “amaterji”, mi, profesija, pa urejamo samo administrativne zadeve. Vseeno pa so nasveti zelo pomembni. Obstaja velik strah, prestrašenost, kaj bo. Seveda je za bolniški stalež potrebna bolezen, samo zaradi poslanega delavca v samoizolacijo ali varstva otroka, ki so mu zaprli vrtec, ni možno odpreti staleža. Delo je zelo specifično. Vseeno pa je na eno ambulanto 40 do 60 obravnav, takih ali drugačnih.
Imate v konjiškem Zdravstvenem domu dovolj zaščitne opreme? Ste dobro organizirani? Imate kakšne težave?
V konjiškem Zdravstvenem domu smo vsi zdravniki in medicinske sestre stopili skupaj. Zdravstveni dom je zaprt, večina se obravnava telefonsko, posamezniki prihajajo na naročen pregled, nenujni pregledi odpadajo, nujni ostajajo, nemoteno deluje telefonska številka 112, prav tako je dodatno organizirana ambulanta za hišne obiske. Trenutno je vstopnih točk v Sloveniji 16, v Celju ena, z drugim tednom bosta delovali v Celju dve vstopni točki/ambulanti, kjer v po-polni zaščitni opremi dela ekipa, med njimi je iz Slovenskih Konjic prijavljenih 8 zdravnikov s sestrami. Ko bo zagotovljena zaščitna oprema, bo vstopna točka tudi pri nas.
Žal zaščitne opreme ni dovolj, ni mask, ni alkohola za dezinfekcijo, ob vsem tem pa je veliko tudi pomanjkanje kulture umivanja rok, kašljanja … Upamo, da ne bomo zboleli.

Je zdravnikov dovolj?
Nihče ne opozarja, da je Slovenija po številu zdravnikov na samem evropske repu: 2,2 zdravnika na 1.000 prebivalcev, samo Poljska ima 1,1 zdravnika na 1000 prebivalcev. Da ima Italija 3,9 zdravnikov na 1.000 prebivalcev, Nemčija 4,3. Tudi zato so naše zdravstvo in s tem prebivalci še bolj ogroženi od drugih narodov. Seveda igra pomembno vlogo tudi BDP in odstotek BDP-ja, ki se namenja za zdravstvo. V zdravstvu v Slovenskih Konjicah bomo naredili vse, kar se od nas pričakuje. Imamo visoko zavest. (Intervju si v celoti preberite v današnji izdaji lokalnega časopisa NOVICE)

Oglas