Konjiški šahisti pravijo, da so ‘Online turnirji’ njihov privilegij

Trenutna šahovska realnost so e-turnirji.

Leto 2020 je bilo zelo posebno tudi za Šahovsko društvo Slovenske Konjice. V vodstvu društva opozarjajo, da je epidemija koronavirusa prinesla precejšnjo škodo tudi konjiškemu šahu. Šah je sicer tudi na nivoju države precej omejen, saj je Šahovska zveza Slovenije aktivnosti omejevala še bolj, kot sta zahtevala Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vlada. Šahisti so bili tako prepuščeni iznajdljivosti in improvizaciji, na Konjiškem so se trudili vzdrževali kontakt z igro in v športu obdržati predvsem najmlajše.
“Online turnirji so naš privilegij. Čeprav gre za izhod v sili, saj je naša primarna strategija igra ‘v živo’, da otroke in mladostnike odvrnemo od prekomerne uporabe pametnih telefonov in računalnikov. A smo pogledali dejstvom v oči in se prilagodili. Bolje je imeti online šah kot živeti brez šaha,” je mnenje predsednika ŠD Slovenske Konjice Iva Marinovića, ki ga veseli, da imajo pri svojem delu podporo ravnateljev lokalnih osnovnih šol, in sicer obeh konjiških, loške in zreške.
Šah ima torej v primerjavi z drugimi športi to prednost, da je možno organizirati online turnirje. Katere so na Konjiškem že izpeljali ali so v teku, preverite v lokalnem časopisu NOVICE. (Jure Mernik)

Oglas