Konjiški košarkarski klub se je odzval na anonimko, ne pa na vsa vprašanja

Pred kratkim smo v uredništvo naše medijske hiše prejeli odprto pismo občana. Zaskrbljeni občan, kot se je podpisal avtor, v njem sprašuje, kaj se dogaja v konjiškem moškem košarkarskem klubu. Odzive na pismo smo poiskali pri vseh, ki so ga prejeli – na Občini Slovenske Konjce, konjiškem Zavodu za šport in klub in v klubu.
Na Občini Slovenske Konjice in konjiškem Zavodu za šport so nam potrdili, da je klub za lansko leto prejel 13.200 evrov občinskega oz. javnega denarja, glavnino za športno vzgojo otrok in mladine. Poleg tega ima društvo na voljo še brezplačno uporabo dvorane.
Odgovor na pismo so pripravili tudi v Košarkarskem klubu Slovenske Konjice (v celoti ga objavljamo spodaj). V njem med drugim navajajo, da je poročanje v lokalnem časopisu NOVICE o razmerah v klubu neobjektivno in zelo neprofesionalno. Očitajo nam tudi nestrokovnost oz. nespoštovanje novinarske etike (čeprav se po našem mnenju iz nedavno objavljenega članka, da razbrati, da je pismo ‘zaskrbljenega občana’ anonimno). Poudarjajo, da delajo vse, kar je v njihovi moči v dobro kluba. Kot težavo pa navajajo pomanjkanje denarja. Po drugi strani pa nam niso odgovorili na vprašanja o tem, ali imajo vsi trenerji v njihovem klubu licence, ki jih potrebujejo za svoje trenersko delo, kako se klub financira v deležih – koliko denarja je javnega, koliko ga pridobijo od pokroviteljev. Prosili smo tudi za komentar, zakaj igralci zapuščajo konjiški klub (samo v Vojnik jih je menda odšlo že sedem ali osem), a tudi tej temi v odgovoru niso namenili niti stavka. So pa zapisali, da so ponosni na vse tiste, ki odidejo, stopijo stopničko višje in zaigrajo v močnejši ligi (op. a. Vojnik je prav tako tretjeligaš). (Jure Mernik)

Odgovor KK Konjice na odprto pismo
Moški košarkarski klub KK Konjice v letu 2020 praznuje častitljivih 60 let obstoja. Člani in podporniki kluba, predvsem pa tisti vključeni v vsakodnevno delovanje kluba, se aktivno pripravljamo, da to obletnico primerno obeležimo ter naredimo vse, kar je v naši moči, da se tradicija košarke na Konjiškem nadaljuje.
V luči priprav na obletnico in dodatne potrebne angažiranosti, se ne moremo izogniti dejstvu, da moška članska ekipa v letošnji sezoni, v borbi za obstanek v 3. SKL, ne dosega želenih rezultatov, medtem ko mladinski pogoni prikazujejo včasih odlične, včasih pa malo manj dobre predstave, kakor je pač za mlade kategorije značilno.
V luči celotnega dogajanja tudi ne moremo prezreti v lokalnem časopisu Novice objavljenih zadnjih dveh člankov, povezanih s KK Konjice. Člani KK Konjice menimo, da je poročanje, kateremu smo priča, neobjektivno in zelo neprofesionalno. Nestrokovnost oz. tudi nespoštovanje novinarske etike je očitno predvsem v članku, objavljenem dne 5.3.2020, v katerem novinar bralce pravilno obvešča, da zbira odzive na »pismo občana«, pri čemer pa zamolči za javnost zelo pomembno okoliščino, da je »pismo občana« anonimno pismo oz. klasična anonimka, do katere pa naj bi se pristojni (Občina, Zavod za šport, KK Konjice) kljub vsemu opredelili in odgovorili – a komu? Piscu anonimke? Ali slednje torej pomeni, da se bodo v prihodnje v lokalnem časopisu Novice objavljala in polemizirala anonimna pisma? Menimo, da to ni prava pot, bralci pa bodo o tem presodili sami. Člani kluba KK Konjice na tej točki zaključujemo vsakršno nadaljnje polemiziranje na to temo, širši javnosti pa želimo pojasniti dejstva ter predstaviti naša stališča in vizijo kluba.
V 60 letih delovanja so se okoliščine, v katerih delujejo vsi športni klubi, večkrat in korenito spremenile. Seveda to velja tudi za KK Konjice. Od nekoč močnega, iz lokalnega gospodarstva podprtega financiranja, ko je KK Konjice dosegal največje uspehe, se v zadnjih letih klub financira delno iz občinskega proračuna, delno s finančnimi vložki posameznikov / podjetnikov ki imajo košarko radi, ter s plačilom vadnine. Ne moremo mimo dejstva, da se je poleg finančnih okoliščin zelo spremenil tudi odnos na relaciji starši – trenerji, na kar je odkrito, s projektom Starševstvo opozorila tudi Košarkarska zveza Slovenije. In nenazadnje, mlade generacije so drugačne – še nikoli do sedaj mladi niso poznali in niso imeli toliko različnih možnosti, podpore in ambicij, kot jih imajo v današnjih časih.
Člani kluba KK Konjice, vodstvo kluba in predvsem trenerji si vsak dan prizadevamo, da privabimo, ohranimo in zadržimo čim večje število otrok ter še v prihodnje zagotavljamo zdravo domače jedro igralcev. Ponosni smo na tiste, ki odidejo, stopijo stopničko višje in zaigrajo v močnejši ligi, prav tako oz. še bolj smo ponosni na izstopajoče posameznike znotraj generacij.
Naši trenerji vzpodbujajo trdo delo otrok, se dodatno angažirajo z individualnimi treningi, z udeležbami na različnih turnirjih in kampih ter so igralcem na voljo tudi izven treningov. Pristop trenerjev je jasen; vsak otrok, ki trdo dela in trenira, bo v športu napredoval ter si na ta način izboril večjo minutažo ali boljšo priložnost. Zaigrati v več starostnih kategorijah je priznanje, biti »kapetan« ekipe je čast, biti »brisalec parketa« je veselje, predanost in ljubezen do tega športa.
Naša vizija je ostati klub, v katerem se bodo v zdravem okolju in v čim večjem številu kalili mladi košarkarji, ki se bodo vedno borili za nastopanje v najvišjih rangih tekmovanja. Vsem mladim generacijam želimo omogočiti vsakoletno (s strani kluba delno financirano) udeležbo na vsaj enem turnirju ter jim podariti kos košarkarske opreme. Naša vizija je prav tako ponovno postati stabilen članski drugoligaš z močnim domačim jedrom ekipe, ki si bo vedno želela poseči še višje.
Našo vizijo bomo uresničevali s širitvijo članstva (privabljanjem novih članov v klub) in iskanjem novih finančnih virov, brez katerih žal noben šport ne more delovati. V ta namen bomo vso zainteresirano javnost preko vseh razpoložljivih medijev obvestili o izvedbi Skupščine Kluba KK Konjice (predvidoma junija 2020), kamor že sedaj vabimo VSE, ki želite kakorkoli prispevati k ohranitvi in nadaljnjemu razvoju košarke v Slov. Konjicah. Zagotavljamo vam, da bo imel vsak udeleženec z imenom in priimkom priložnost predstaviti svoje argumente in predloge ter da bomo zelo veseli vsakega novega člana. Naš moto je bil in ostaja: SKUPAJ SMO MOČNEJŠI.
Športni pozdrav!
Upravni odbor KK Konjice
Predsednik
Gorazd Orož