Konjiški Jekleni konjiček je velik tehnični muzej na kolesih

Ljubitelji starodavne tehnične dediščine, predvsem avtomobilske tehnike, so se na Konjiškem povezali pred enajstimi leti. Takrat so ustanovili Jekleni konjiček – konjiški oldtimer klub. Ta trenutno združuje 109 članov in večina jih ima tudi avtomobile (starodobnike), nekateri celo več. “Smo eden največjih tehničnih muzejev na kolesih v naši širši okolici,” pravi predsednik kluba Jože Vogrin, ki ga veseli, da so uspeli medse zvabiti tudi somišljenike iz Zreč, Vitanja, Oplotnice, Vojnika, Dobrne, Poljčan, …
Ob ustanovitvi kluba leta 2010 je bilo 17 ustanovnih članov. Ena njihovih prvih nalog je bila iskanje skupnih (klubskih) prostorov. Pri tem se je močno angažiral Franci Janžič, aktualni podpredsednik kluba, ki je pri delovanju kluba še vedno zelo aktiven. Prav tako kot tudi blagajničarka in tajnica Ivana Venko, ki skrbi za ‘papirologijo’. Pravih klubskih prostorov sicer (še) nimajo, so se pa hitro dogovorili, da lahko za svoje delovanje uporabljajo prostore v župnijskem domu.
V klubu so danes poleg ljubiteljev starih avtomobilov tudi ljudje, ki imajo nasploh radi starodobno tehnično dediščino, torej tudi stare traktorje, delovne stroje, orodje, ure … Vogrin poudarja, da je njihovim članom blizu praktično vse, kar je staro. Zanima jih tehnična dovršenost teh stvari, ki jih znajo tudi vzdrževati in ohranjati. Vedno so odprti tudi za nove člane.
Praktično vsak član Jeklenega konjička je tudi zbiratelj. Zato imajo v klubu željo, da bi zbirke posameznikov lahko povezali, zbrali na enem mestu. “Ko obiskujemo člane, nam ti kažejo vsak svoje zbirke, ki jih hranijo v kakšni sobi ali dveh, tudi v garažah. Mi pa bi radi v prihodnje te različne zbirke postavili tako, da bi jih lahko videli tudi drugi ljudje. Za to bi potrebovali en velik prostor, kakšno halo,” je enega od večjih ciljev kluba za prihodnost razkril Vogrin.
V Jeklenem konjičku ima največ članov ‘fičke’ in ‘hrošče’, je pa njihov vozni park precej raznolik. Najstarejši avtomobil, ki ga ima njihov član – gre za Romana Dečmana iz kraja Novake, je Ford Model A iz leta 1929. (Jure Mernik)
Foto: arhiv Jekleni Konjiček

 

Oglas