Konjiške osnovnošolke na Kitajsko

Pet učenk OŠ Pod goro, ki so bile najboljše med devetimi učenci šole na februarskem mednarodnem tekmovanju World Scholar’s Cup, bo junija odpotovalo na svetovno tekmovanje v Peking. To je zanje izjemna priložnost, zato jim motivacije ne manjka, šola pa se obrača na donatorje, ki bi učenkam omogočili pot na Kitajsko, za kar potrebujejo skoraj deset tisoč evrov.

Na mednarodnem tekmovanju, ki je potekalo v Ljubljani, je konjiška OŠ Pod goro nastopila prvič in usvojila 8 zlatih in 13 srebrnih medalj. Najboljše med njimi se je šola odločila nagraditi s potjo na Kitajsko. Tekmovanje, s katerim učenci razvijajo veščine kritičnega mišljenja in argumentiranja ter skozi aktivnosti iščejo rešitve aktualnih problemov globalnega sveta, zajema šest področij: zgodovino, naravoslovje, družboslovje, glasbeno in likovno umetnosti ter književnosti. Sestavljajo ga debate, kreativni esej in test s 120 vprašanji.

Kot pravi ravnateljica Darja Ravnik učenkam znanje postaja vrednota in so visoko motivirane, a za udeležbo na svetovnem tekmovanju potrebujejo tudi finančno pomoč, za katero se je šola obrnila na večja podjetja. Donacije zbirajo na TRR: SI5601314-6030680822, sklic SI00 760-141, namen DONACIJA ZA WSC.

In kdo so mlada nad arjena dekleta?

Ema Marguč ima najraje matematiko in angleščino, izven šolskega okolja je tudi odbojkarica, violinistka in pevka. Probleme v družbi raziskuje Alja Kukovič, zato ne čudi, da veliko bere, se zanima za znanost, umetnost, zgodovino in družboslovje. Še ena sedmošolka v peterici deklet je Lara Kos, ki rada potuje in je tudi pianistka; navdušujejo jo nerešene skrivnosti in zgodovina. Leto starejša Sandy Cizej je dobra risarka, poleg tega se je preizkusila tudi že v baletu, hip hopu, aikidu, violini; zanimata jo kemija in strojništvo. Najstarejša v odpravi v Peking je devetošolka Nika Kavčič, ki piše zgodbe in prozna besedila, za študij bo izbirala med jeziki in fizioterapijo.

Oglas