Novo v Slovenskih Konjicah: trgovina za male živali s prisotnostjo veterinarja

Zvitorepka. Osnovne veterinarske storitve in trgovina za male živali zdaj tudi v Slovenskih Konjicah. Veterinar opaža, da skrbniki živali pogosto premalo pozornosti posvečamo pravilni prehrani in negi zob svojih ljubljenčkov.

V Slovenskih Konjicah je pred tedni zaživela nova trgovina za male živali s prisotnostjo veterinarja.
V poslovni stavbi na Liptovski 6, v prostorih nekdanje Zavarovalnice Triglav, so odprli poslovno enoto celjske veterinarske ambulante za male živali Zvitorepka.


Lastnika podjetja, doktorja veterinarske medicine Rok Krajnik in Viktorija Lončar, sta doma na Konjiškem. Svoj dom sta si pred leti z družino ustvarila na Svetem Jerneju. Odločitev, da svojo dejavnost iz Celja razširita v Slovenske Konjice, je tako zorela že nekaj let. Kar nekaj njunih rednih strank je namreč doma s Konjiškega, prav tako sodelavcev.

Rok Krajnik.

“Morda je bil čas korone ravno pravšnji za to, da smo poiskali ustrezne prostore in se odločili za širitev. V tem okolju smo namreč zaznali potrebo po trgovini s kakovostnimi izdelki za male živali in ambulanto z vsaj osnovnimi veterinarskimi storitvami,” je pojasnil Rok Krajnik.
Strankam v trgovini nudijo kakovostno hrano, priboljške, igrače in pripomočke za nego hišnih ljubljenčkov, veterinar pa po predhodnem dogovoru zagotavlja osnovne veterinarske storitve, kot so osnovna diagnostika, preventivni pregledi, cepljenja, kastracije in sterilizacije mačk, ultrazvok, osnovna kirurgija in zdravljenje drugih osnovnih bolezni.
Če bodo zaznali potrebo, bodo storitve še razširili in strankam tudi na Konjiškem ponudili operativne in zobne posege za pse in mačke ter drugo, kar je za zdaj na voljo v celjski ambulanti.

Vedno več kožnih obolenj

Solastnica Zvitorepke Viktorija Lončar (levo) s sodelavko.

V Zvitorepki nudijo pester sklop veterinarskih storitev: preventivne, ambulantno in bolnišnično zdravljenje, kirurgijo, porodništvo in reprodukcijo, laboratorijske, rentgenske in ultrazvočne preiskave.
Rok posebej izpostavi zdravljenje obolenj kože, čemur je Viktorija posvetila veliko časa. “Teh bolezni je vedno več, so dolgotrajne in težavne za zdravljenje. Izpostavil bi tudi zdravstvo zob malih živali. Morda se premalo zavedamo, kako pomembni so zdravi zobje, saj se s slabim zdravstvenim stanjem zob povezuje veliko bolezni, denimo srčna popuščanja.”
Rok opaža, da se skrbniki živali pogosto premalo zavedamo pomena kakovostne prehrane za zdravje živali. Svoje stranke skuša tako čim bolj ozavestiti, da izbirajo kakovostno hrano in tako preprečijo številne bolezni, ki jih povezujemo z neprimerno prehrano.

Si, kar ješ

“Si to, kar ješ. Nezdrav življenjski slog ljudje pogosto prenašamo tudi na svoje živali, zlasti to miselnost, da je okusna hrana tudi dobra, pa to ne drži. Industrija danes lahko naredi slabo hrano zelo okusno. Zdrava hrana pa vsebuje kakovostne surovine, ki so drage. Takšna hrana je v povprečju dražja, čeprav to vedno ne drži. Obstaja tudi zelo draga hrana z vrhunskimi sestavinami, ki pa je sam ne bi priporočil,” pove Rok Krajnik.
Zelo modna je pred leti postala visoko proteinska hrana za pse. “Ker je pes iz reda zveri, mislimo, da mora jesti samo meso, a pozabljamo, da obstajajo tudi zveri, ki jedo večinoma vegetarijansko hrano. Tak je na primer medved.”

Tako kot za svojo žival

Rok in Viktorja sta na samostojno podjetniško pot stopila v letu 2007. Imela sta drugačen pogled na veterino malih živali, zato v tedanjih službah nista bila najbolj zadovoljna. Izbrala sta sodelavce, ki mislijo enako, in v Celju odprla ambulanto za male živali.
“Svoj pogled na veterino najlažje predstavimo z motom: Tako kot za svojo žival. Delujemo tako, kot bi skrbeli za svoje živali, pri tem pa se trudimo na tržišče vnašati najnovejša dognanja in pristope. Pomemben nam je tudi odnos med sodelavci, ki je spoštljiv, a obenem sproščen, tako da radi hodimo v službo,” je opisal Rok. V podjetju je skupaj zaposlenih devet oseb, sodelujejo tudi s študentko in veterinarko, ki bi jo lahko po potrebi tudi zaposlili.


Epidemija in depresivne muce
V Zvitorepki so lansko pomlad, v času prvega zaprtja zaradi epidemije, opazili, da je več mačk začelo zbolevati za boleznimi, ki jih povezujemo s stresom, kot so dermatitisi in vnetja sečil.
“Muce, čeprav nas imajo zelo rade in nas pogrešajo, kadar nas ni, imajo zelo ustaljen bioritem. Če smo bili pred zaprtjem osem ali deset ur v službi, potem pa naenkrat ves dan doma, so muce očitno pogrešale te ure intime in so doživele neke vrste stres. Po drugi strani pa je epidemija tedaj dobro vplivala na zdravje psov, saj so bili skrbniki več z njimi in se pogosteje podali na sprehode,” o vplivu epidemije na zdravje malih živali pove veterinar Rok Krajnik. Zdaj, po več kot letu dni, tega vpliva ne zaznava več.


(Nina Krobat, lokalni časopis NOVICE)

 

Oglas