Konjičanu Luki Juhartu nagrada Prešernovega sklada

Luka Juhart, skladatelj in akordeonist iz Slovenskih Konjic je med letošnjimi prejemniki prestižne nagrade za umetniške dosežke.

Odbor Prešernovega sklada je sporočil, kdo bo na osrednji državni slovesnosti na predvečer slovenskega kulturnega praznika prejel nagrado Prešernovega sklada in kdo nagrado za življenjsko delo. Dobitnika nagrade za življenjsko sta fotograf Stojan Kerbler in koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa bodo prejeli oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj in glasbenik Luka Juhart iz Slovenskih Konjic.
Zakaj nagrada?
Kot je navedeno v obrazložitvi, je skladatelj in akordeonist Luka Juhart nagrajen za umetniške dosežke v minulih treh letih. “Luka Juhart v glasbi ne išče delnih rešitev. Glasba zanj ni kariera, ampak nujnost, ki ga vodi med interpretacijo, ustvarjanjem, improviziranjem in poživljanjem glasbene scene. V vseh pogledih je namreč celovit glasbenik,” je zapisal glasbeni urednik Primož Trdan. Dodal je, da se Juhart zadnja leta predstavlja tudi kot skladatelj. Eden njegovih osrednjih dosežkov je delo Unleashed, napisano za njegov duo, v katerem ustvarja z Urošem Rojkom. Luka Juhart se je po diplomi na Srednji glasbeni šoli v Mariboru je v razredu Andreja Lorberja vpisal Akademijo za glasbo, kjer je diplomiral iz harmonike razred Hugo Noth. Prejel je več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Koncertiral je samostojne in komorne glasbe v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Švici, na Švedskem Danskem, v Franciji, Italiji in na Hrvaškem. Lani je Luka Juhart postal član sveta zavoda Splošne knjižnice Slovenske Konjice. (Foto: spletni portal Delo.si)