Konjičani so kulturnikom podelili tri občinska priznanja

Akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku z gostom Juretom Ivanušičem so nocoj pripravili v Slovenskih Konjicah. Na dogodku so med drugim podelili tri občinska priznanja za uspešno delo na področju kulture. Za uspešno delo na likovnem področju – predvsem pa ustvarjanju iz lesa, ga je prejel Franci Ratej. Za uspešno delo na glasbenem področju je priznanje prejela Petra Brdnik Juhart. Tretja konjiška nagrajenka je Mojca Cerjak, ki navdušuje na področju ilustracije in grafičnega oblikovanja. Slavnostni govornik na prireditvi je bil ravnatelj Glasbene šole Slovenske Konjice, ustanove, ki praznuje 70-letnico, Branimir Klevže. (Jure Mernik, foto: Foto Nareks)

Obrazložitve:
Franci Ratej
Že v osnovni šoli je nastala njegova prva intarzija – domačija. Končal je lesno-industrijsko šolo in ob delu še aranžerstvo. Pri devetnajstih je v okviru Delavsko-prosvetnega društva v Slovenskih Konjicah ustanovil likovno sekcijo, ki jo je vodil 28 let. Sekcija je prerasla v uspešno in ustvarjalno Društvo likovnikov in fotografov Konjice, katere pomemben član je še danes.
Pravi, da je delo z lesom zanj najtesnejši stik z naravo. Drevo posekajo in umre. Njegov les pa v povsem določenih podobah, tudi portretih, spet zaživi z novo razpoznavno resničnostjo. V letih ustvarjanja je odkril moč in skrivnost lesa, možnost in izraznost sožitja med lesovi.
Do danes je ustvaril okoli 350 intarzij različnih velikosti in motivov ter številne kose intarziranega pohištva. Še posebej pomembno umetniško delo je njegov ciklus dvajsetih podob v lesu, furnirju – Domače obrti na Slovenskem, ki je svojevrsten zapis dela naših prednikov. Franci je v lesu upodobil mnoge Konjičane, prijatelje, svoje najbližje in nenazadnje Slovenske Konjice – tiste, ki jih ima tako rad.
Razstavlja doma in v tujini, na skupinskih in samostojnih razstavah. Med drugim je razstavljal tudi v Državnem zboru Republike Slovenije. Konec lanskega leta je v Domu kulture Slovenske Konjice na ogled postavil pregledno razstavo z naslovom Ko les oživi.
Njegova posebnost, ki je odraz njegovega značaja, je, da svoja dela ne prodaja, podarja jih v dobrodelne namene in prijateljem.
S svojo neizmerno energijo in organizacijskimi sposobnostmi že več kot štiri desetletja, vse od ustanovitve društva, pomaga članom konjiških likovnikov pri odprtjih razstav, povezuje člane in soustvarja zgodovino likovnega ustvarjanja na Konjiškem.
Petra Brdnik Juhart
Že vse življenje je povezana z glasbo. V osnovni šoli je osem let obiskovala Glasbeno šolo Slovenske Konjice, kjer je igrala harmoniko. Po maturi na Prvi gimnaziji in hkrati Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija se je izobraževala na Švedskem. Diplomirala je na Oddelku za glasbeno pedagogiko, kjer se je še posebej posvetila idejnemu konceptu Carla Orffa v slovenskem glasbenem izobraževanju. Na Orffovem Inštitutu Univerze Mozarteum v Salzburgu je na oddelku za elementarno glasbeno in gibno pedagogike leta 2007 magistrirala z odliko.
V okviru Glasbene mladine Slovenije je s tolkalistom Francijem Krevhom kar osem sezon izvajala glasbene urice s tolkali in pesmijo. Vodila je Moški pevski zbor KUD Oplotnica in Mešani pevski zbor Strune. Poučevala je na Gimnaziji Celje – Center, na Walfdorski šoli v Ljubljani, klavir in skupinski pouk na Glasbeni šoli Slovenske Konjice in do lanskega leta na konjiški Osnovi šoli Pod goro. Leta 2009 je v sodelovanju z drugimi kulturniki izvedla otroški muzikal Ure stavkajo, skladatelja Diega Alamarja. Dve leti kasneje je bila izvedena premiera glasbene predstave Čarovnija za soliste, mladinski pevski zbor in ansambel, za katero je napisala glasbo.
S pevskimi zbori Osnovne šole Pod goro se je udeleževala pevskih revij in tekmovanj ter redno nastopala na prireditvah na šoli in izven nje. Njeno sklepno delo je lanski Žur pod goro, katerega je bila idejni in organizacijski vodja in na katerem je bilo okoli 600 nastopajočih.
Pri različnih založbah je izdala učbenike in delovne zvezke, ki jih uporabljajo učenci drugega in tretjega triletja osnovne šole. Piše in objavlja članke v strokovnih revijah in izvaja številna predavanja in seminarje, predvsem v okviru Slovenskega društva Carla Orffa.
Danes je asistentka za glasbo v zgodnjem otroštvu, na oddelku za predšolsko vzgojo Pedagoške fakultete v Ljubljani, kjer je tudi vpisana na doktorski študij. Med drugim že vsa leta izvaja tudi glasbene delavnice v Vrtcu Mali grof v Slovenskih Konjicah.
Mojca Cerjak
Je oblikovalka in ilustratorka, ki živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah. Maturirala je na Šoli za oblikovanje v Ljubljani, oddelek za grafično oblikovanje. Študirala je na dunajski Visoki šoli za uporabno umetnost, kjer je leta 1983 zaključila študij za uporabno-, ilustracijsko- in foto grafiko. Z dodatnim letom študija je pridobila tudi naziv magister umetnosti.
Od leta 1994 je samozaposlena v kulturi na področju likovnega ustvarjanja. Sodeluje s številnimi inštitucijami, vse od založb, galerij, do knjižnic. Mnogim generacijam so se v spomin zapisale njene sanjske podobe, natisnjene v slikanicah: Zvezdica Zaspanka Frana Milčinskega, Popravljalnica igrač Bine Štampe Žmavc, Žogica Nogica Jana Malika, ljudske pripovedke Zlatorog in mnoge druge. Njene ilustracije se že več kot 20 let pojavljajo v mladinski periodiki. V revijah Kurirček, Galeb, Cicido, Ciciban in Mavrica z izvirno prepoznavno avtorsko likovno govorico nagovarja mlade bralce. Opremlja tudi berila in osnovnošolske učbenike za pouk književnosti.
Vseskozi deluje tudi kot grafična oblikovalka. Oblikovala je znake in logotipe ter vizualno identiteto več podjetij. Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih je v podjetju Konus skrbela za pravilno izvajanje celostne grafične podobe. Oblikovala je brezštevilne drobne tiskovine za različne inštitucije, monografijo o Benjaminu in Gustavu Ipavcu ter dve slikanici, katerih (so)avtorji so bili otroci.
Njena likovna dela so bila predstavljena na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini, od Avstrije, Nemčije, Italije in drugih evropskih držav vse do Tokia in New Yorka. Lani je Slovenijo zastopala na Bienalu ilustracij v slikanici v Bratislavi. V Domu kulture Slovenske Konjice je razstavljala knjižno ilustracijo z naslovom Podobe pravljic. Njeni ilustraciji sta krasili napovednik prireditev in Literarno revijo Spirala, Splošne knjižnice Slovenske Konjice. Pošta Slovenije je izdala znamko z njeno ilustracijo. Že 25 let je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, kjer je bila članica ustanovnega odbora za organizacijo ilustratorjev.

Oglas