Konjičan Žiga Gabrovec v priljubljenem Masterchefu

 

Žiga Gabrovec je simpatičen 30-letni Konjičan, ki se mu je uspelo uvrstiti med letošnje tekmovalce odmevnega televizijskega kuharskega šova Masterchef Slovenija.

Žiga, kdaj si nazadnje skuhal kaj res posebnega za svoje domače?
Nazadnje sem za moje domače kuhal za božič. Kar 22 se nas je zbralo za skupno mizo. Za pripravo jedi sem si vzel kar nekaj časa, saj v kuhanja res neizmerno uživam.
In kaj ste jedli?
Pripravil sem cufano govedino in svinjino, sladek in pečen krompir, falafle, tazicki omako – to je omaka iz jogurta in kumaric ter bbq omako za žar z jagodami.
Kaj pa sicer najraje ješ?
Moja najljubša jed je pica.
Pica?! Takšnega odgovora nisem pričakovala.
Verjamem. A pica ostaja moja najljubša jed že iz otroških let. Tako zelo rad jo imam, da sem skoraj povsem prepričan, da tako tudi ostalo.

Si se že kot majhen fantič rad zadrževal v kuhinji?
Ja, že kot otrok sem se rad potikal po kuhinji. In babica je najbolj zaslužna za to, da sem vzljubil kuhanje. Že takrat sem rad eksperimentiral. In spomnim se, da sem z velikim navdušenjem po televiziji gledal kuharske oddaje, v katerih sta briljirala mojstra kulinarike Jamie Oliver in Gordon Ramsay.
Interes za sodelovanje v priljubljenem televizijskem šova MasterChef Slovenija je zelo velik, a le peščic se uspe uvrstiti med tekmovalce šova. Izbor je menda zahteven.
Pot do uvrstite med izbrane tekmovalce kuharskega šova je zahtevna. Opraviti sem moral tri različne avdicije. Ko sem izvedel, da mi je uspelo, sem bil najsrečnejši človek na svetu. Uvrstitev v oddajo je svojevrsten uspeh.

S čim si prepričal tiste, ki so odločali o tem?
Ne vem, s čim sem jih prepričal. Niti ni pomembno, pomembno je, da mi je uspelo. Zavedal sem se, da bo to zahteven, a tudi zanimiv, dinamičen in prijeten izziv. In res je bilo tako.
Snemanje oddaje je zaključeno, o zmagovalcu šova ne smeš govoriti. O vsem ostalem lahko. Kakšno je bilo vzdušje med tekmovalci, ko so bile prižgane kamere, smo videli. Kako pa je bilo, ko so bile kamere ugasnjene?
Najprej bi rad poudaril, da smo se tekmovalci med seboj zelo dobro razumeli. Vzdušje med nami je bilo prijetno in sproščeno. Počutili smo se povezani kot velika družina. (smeh) No, Natalija in Kimi sta bili tu in tam malce tečni, sicer pa smo poskrbeli, da smo se imeli fajn.
Enkrat smo si naredili »fešto«, na kateri sem vrtel glasbo. A smo bili tako glasni, da so prišli policaji. (smeh) Dobili smo kazen zaradi kršenja javnega rada in miru. Te zabave zagotovo še dolgo ne bom pozabil.
Z nekaterimi sotekmovalci si se zelo dobro ujel. So se spletla pristna prijateljstva?
Velika vrednost oddaje Masterchef je tudi v tem, da spoznaš nove, zanimive ljudi. Z nekaterimi se zelo dobro ujameš bolje, z drugimi manj. Ljudje smo pač različni. Za vsa nova poznanstva sem hvaležen. A najbolj sem se zbližal z Adamom, Anžetom, Brunom, Ljubislavom in Mašo. S fanti se tudi po koncu snemanja oddaje redno videvamo.

In kakšen vtis so nate naredili sodniki Bine, Luka in Karim?
Spoštujem jih. Vse tri. Res so mojstri kulinarike. Ker so v vlogi sodnikov, se od njih pričakuje, da so zahtevni, dosledni in pravični. So tudi motivatorji, saj te s kritikami skušajo spodbuditi, da se potrudiš še bolj. Da pokažeš vse svoje znanje, spretnost in domišljijo.
S katerim svojim kulinaričnim dosežkom pa si v Masterchefu najbolj zadovoljen?
Težko bi izpostavil zgolj enega. Na več svojih jedi sem ponosen. Izpostavil bi sushi, surf’n’turf burger ter b2b sladico, ki je moja izvirna sladica. Ponosen sem nanjo. S to sladico sem še samega sebe presenetil.
Kulinarika je zanimiva, ker omogoča eksperimentiranje. In to mi predstavlja prav poseben izziv. Terja veliko znanja, spretnosti, doslednosti in drznosti.
Vzdušje za kuhinjskim pultom in pred televizijskimi kamerami je tudi stresno.
Zagotovo! Zame je najbolj stresna nenehna bitka s časom. Vsaka minuta za pripravo jedi je dragocena. In vedno se zdi, da ga primanjkuje. Potem so tu še intervjuji s sodniki, ki te med kuhanjem sprašujejo o tem in onem.
Ozavestil sem, da so tudi pri kuhanju še kako pomembni umirjenost, zbranost, osredotočenost. (Intervju si v celoti preberite v tiskani izdaji NOVIC)

Oglas