Konjičan počaščen, da je prejel simbolni ključ predsedovanja EU

Zlatko Ratej. Državni sekretar je prevzel simbolni ključ predsedovanja Slovenije EU.

Zlatko Ratej iz Tepanja, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, je pred dnevi na zasedanju evropskih ministrov za pravosodje prejel simbolni ključ predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, sodniško kladivo. Za Radio Rogla in lokalni časopis NOVICE je povedal, da mu je to bilo v veliko čast.
“Zelo sem počaščen, da sem imel možnost zastopati našo državo ob tej priložnosti, saj sem kot predstavnik Slovenije sodeloval na zasedanju evropskih ministrov za pravosodje v okviru Sveta Evropske unije. To na neki način razumem tudi kot priznanje mojemu dosedanjemu delu na ministrstvu,” je dejal Ratej, ki delo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje opravlja dobro leto dni. Slovenijo je na tem zasedanju zastopal v času, ko nismo imeli ministra za pravosodje.

Pravice v času interneta

Evropskim ministrom je predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja. Ključna tema bo zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta.
Prioritete vključujejo naslednja področja: boj proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem, storjenim iz sovraštva; etični vidiki in potencialni vplivi umetne inteligence na temeljne pravice; zaščita pravic otrok; bodoči sporazum o e-dokazih z ZDA; digitalizacija pravosodja; pristop EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah; pristop EU k Haaški konvenciji o sodbah.
Državni sekretar Ratej se je portugalski ministrici zahvalil za izjemno delo in napredek, ki so ga opravili v času svojega predsedovanja. (N. K., Foto: arhiv NOVIC in Facebook)

 

Oglas