Konec februarja sejemo paradižnik za sadike

Semena paradižnika sejemo konec februarja. Sadika za svoj razvoj potrebuje okoli 2 meseca. Tako semena kot tudi mlade rastline bodo potrebovale svetlo in toplo mesto. Semena lahko posadite v pladnje za sajenje, a jih je potrebno presaditi v večje lončke, ko so dovolj velike.
Semena lahko posadite tudi v plastične lončke v katere navrtate luknjo na dnu, da odvečna voda odteka. Izberite kvalitetno zemljo in jo nasujte približno 3 cm pod robom. V sredino zemljo naredite luknjo, vanjo položite eno seme in ga narahlo prekrijte z zemljo. Zemljo malo zalijte in lonček postavite na primerno mesto. Lončkov ne prekrivajte s folijo.
Paradižniki imajo radi sončno svetlobo, zemlja mora biti vlažna. Če bodo imele sadike premalo vode, bodo začele veneti. Zalivajte vedno tik ob zemlji in ne zmočite listov. Ko se pomladne temperature dvignejo, je priporočljivo, da sadike začnete nositi na sonce, da se bodo začele pripravljati na poletne temperature. Sadik ne nosite na prosto, če je temperatura pod 16 stopinj. Tudi močnejšemu vetru jih ne izpostavljajte. Rahel vetrič pa bo sadikam le okrepil stebla, da bodo trdna in prožna za debele paradižnike, ki jih boste vzgojili.