Knjiga tedna Celjske Mohorjeve: ZIMSKI ZAPISKI O POLETNIH VTISIH*

* oglasno sporočilo

Zimski zapiski o poletnih vtisih so več kot potopis in manj kot literarno delo; dr. Urša Zabukovec jih v spremni besedi označi kot »literariziran, ironično obarvan filozofsko-antropološki esej«. Dostojevski v njem predstavi svoje razmišljanje o Evropejcih, ki si ga je izoblikoval na potovanju po Evropi leta 1862.

Esej Zimski zapiski o poletnih vtisih je Dostojevski prvič objavil leta 1863 v februarski številki revije Čas (Vremja), ki jo je tudi sam urejal. Napisal ga je po vtisih s potovanja po zahodni Evropi, kamor se je odpravil junija 1862. Čeprav strokovna javnost delu, ki v središče postavlja politično, versko in družbeno tematiko, ne priznava večje umetniške vrednosti, esej predstavlja pomemben dokument časa, ki nam omogoča vpogled v idejno, miselno ozadje enega najpomembnejših avtorjev 19. stoletja. Mnogi menijo, da so Zimski zapiski osnutek kasnejših, precej uspešnejših Zapiskov iz podzemlja.

Naročila lahko oddate na www.mohorjeva.org, po elektronski pošti knjigarna-ce@celjska-mohorjeva.si ali po telefonu na 03 490 14 20.

Celjska Mohorjeva družba vam želi prijetno branje!

* oglasno sporočilo

Oglas