Knjiga tedna Celjske Mohorjeve: TRI DRAME*

splet tri dame* oglasno sporočilo

Izžarevanje očetovstva, ki ga je avtor označil za misterij, je zadnja, najzrelejša drama Karola Wojtyłe, saj najbolj poglobljeno opisuje njegovo teološko-filozofsko misel, zadevajočo odnos med človekom in Bogom. Drama Pred zlatarno, nastala leta 1960, govori o ljubezni med žensko in moškim oziroma o ljubezni med zakoncema. Tematika te drame je tesno povezana s knjigo Ljubezen in odgovornost, ki jo je tedaj napisal mladi škof Wojtyła. Brat našega Boga je prva drama Karola Wojtyłe, ki jo je napisal v letih od 1945–50, po vrnitvi s študija v Rimu. Glavni junak je slikar Adam Chmielowski, pomemben slikar, ki se, potem ko spozna uboštvo in nesrečo najrevnejših brezdomcev, odloči, da bo zanje ustvaril zavetišče, sam pa postane ustanovitelj beraškega reda albertincev.

Karol Wojtyła je objavljal literarna besedila do leta 1979. Pogoste metafore, povezane z naravo in podeželjem, posredno govorijo, da je kot dušni pastir nekaj časa deloval na podeželju, vztrajno vračanje k vprašanjem vrednot, medčloveških razmerij, odgovornosti, ljubezni, pa razkrivajo tudi njegovo poglabljanje v krščansko etiko, predmet, ki ga je od petdesetih let preteklega stoletja dalje predaval na teološki fakulteti.

Namesto redne cene 19,50 EUR znižana cena 9,50 EUR: v knjigarni Celjske Mohorjeve na Prešernovi ulici 23 v Celju, naročilo pa lahko oddate tudi na www.mohorjeva.org ali po telefonu na 03 490 14 20.

Celjska Mohorjeva vam želi prijetno branje!

 * oglasno sporočilo