Knjiga tedna Celjske Mohorjeve: POEZIJE*

splet gregorcic poezije* oglasno sporočilo

Simon Gregorčič (1844–1906) je eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov, ki je osvojil srca slovenskih bralcev vseh rodov in vseh stanov. Smemo reči, da je po popularnosti presegel celo Franceta Prešerna. Od kasnejših pesnikov so podoben, osebni in čustveni odnos najširše množice pokazale le še do pesmi Janeza Menarta in Toneta Pavčka. Ne bi bilo pa prav, ko bi o vzrokih priljubljenosti pesnikov med ljudmi sklepali na osnovi nepreverjenih dejstev. Vsekakor velja za odnos do Gregorčiča in Pavčka dejstvo, da njune pesmi zrcalijo ljubezen do slovenske domovine, za vse tri, Gregorčiča, Menarta in Pavčka, pa spevnost njihovega verza, ki ustreza dojemanju pesniškega ritma najširšega občinstva.

Knjiga iz leta 2014 je natančna faksimilirana izdaja poezij iz leta 1908, vključno s faksimilom rokopisa pesmi Mojo srčno kri škropite, v skladu s sodobnimi izdajateljskimi standardi. Redakcijsko poročilo Marjana Smolika, urednika izdaje 1989, in Jožeta Faganela popisuje zapleteni in burni nastanek »Mohorjevega Gregorčiča« in ovrednoti ostalih 7 izdaj njegovih Poezij pri Mohorjevi.

Namesto redne cene 18 EUR znižana cena 12,50 EUR: v knjigarni Celjske Mohorjeve na Prešernovi ulici 23 v Celju, naročilo pa lahko oddate tudi na www.mohorjeva.org ali po telefonu na 03 490 14 20.

Celjska Mohorjeva vam želi prijetno branje!

* oglasno sporočilo