Kmetijske zadruge, tudi konjiška, se združujejo

Združenje kmetijskih zadrug K10+. Deset zadrug se je povezalo, da bi povečali konkurenčnost.

Deset slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug je pred dnevi v Imenem pri Podčetrtku ustanovilo skupno Združenje kmetijskih zadrug K10+. Tako so postavili pravne temelje za skupni nastop na nabavnih trgih, s čimer želijo za slovenske družinske kmetije in njihove zadruge ustvariti konkurenčnejše poslovno okolje.
Zadnje leto in pol je povezovanje zadrug koordinirala konjiška Kmetijsko-gozdarska zadruga. Direktor Stane Levart je povedal, da bodo v Združenju zastopali tako interese zadrug kot kmetov. “Naša želja je, da v teh težkih časih kmeta postavimo na prvo mesto in mu ponudimo dobre nabavne in prodajne pogoje.”

Močnejši pri dobaviteljih

Na ustanovni seji Združenja so za direktorja imenovali direktorja Kmetijske zadruge Trebnje-Krka Stanka Tomšiča. Kot je poudaril, bodo lahko združeni pri dobaviteljih močneje nastopali in suvereno zastopali svoja stališča. Pri dobaviteljih bodo skušali doseči ugodnejše pogoje poslovanja, zlasti pri nabavnih cenah in doseganju boljših komercialnih pogojev blaga in storitev.
Poleg konjiške so med ustanovnimi članicami še zadruge iz Šmarja, Šentjurja, Sevnice, Izlak, Šaleške doline, Medvod, Litije, pa zadruga Trebnje-Krka in Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga. Članstvo v tem gospodarsko-interesnem združenju je sicer odprto tudi za druge slovenske kmetijsko-gozdarske zadruge. (N. K.)

Oglas