Sestavine za 8 oseb:
· 1 kg kisle repe
· 800 g krompirja
· 400 g rjavega fižola (lahko iz pločevinke)
· 5 listov lovorja
· sol
Za pripravo podmeta:
· 3 žlice ocvirkov z mastjo
· 2 žlici moke
· 2 žlici mlete sladke rdeče paprike
· 400 ml tople vode
Priprava:
1. korak:
Kislo repo prelijemo z vodo in jo kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut. V drugem loncu pa do mehkega skuhamo krompir. Kuhan krompir olupimo in ga pretlačimo ter ga dodamo v lonec h kuhani repi, ki ji nismo odlili vode. Nato v lonec stresemo še pločevinko rjavega fižola skupaj s tekočino in vse skupaj premešamo.
2. korak:
V kozici pripravimo podmet tako, da segrejemo ocvirke skupaj z mastjo, dodamo moko in jo rahlo pražimo dve do tri minute. Dodamo papriko, premešamo in med mešanjem zalijemo s toplo vodo. Počasi mešamo in počakamo, da vse skupaj zavre.
3. korak:
Tako pripravljen podmet med mešanjem dodamo kuhani repi s krompirjem in fižolom ter kuhamo še nekaj minut, da se okusi dodobra povežejo.
Stara kmečka enolončnica iz kisle repe, ki se prileže tudi danes. Zraven lahko postrežemo kranjsko klobaso.