Kisla repa po kmečko

Sestavine za 8 oseb:

· 1 kg kisle repe

· 800 g krompirja

· 400 g rjavega fižola (lahko iz pločevinke)

· 5 listov lovorja

· sol

Za pripravo podmeta:

· 3 žlice ocvirkov z mastjo

· 2 žlici moke

· 2 žlici mlete sladke rdeče paprike

· 400 ml tople vode

 

Priprava:

1. korak:

Kislo repo prelijemo z vodo in jo kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut. V drugem loncu pa do mehkega skuhamo krompir. Kuhan krompir olupimo in ga pretlačimo ter ga dodamo v lonec h kuhani repi, ki ji nismo odlili vode. Nato v lonec stresemo še pločevinko rjavega fižola skupaj s tekočino in vse skupaj premešamo.

2. korak:

V kozici pripravimo podmet tako, da segrejemo ocvirke skupaj z mastjo, dodamo moko in jo rahlo pražimo dve do tri minute. Dodamo papriko, premešamo in med mešanjem zalijemo s toplo vodo. Počasi mešamo in počakamo, da vse skupaj zavre.

3. korak:

Tako pripravljen podmet med mešanjem dodamo kuhani repi s krompirjem in fižolom ter kuhamo še nekaj minut, da se okusi dodobra povežejo.

Stara kmečka enolončnica iz kisle repe, ki se prileže tudi danes. Zraven lahko postrežemo kranjsko klobaso.