Kdor pride v Celje na obisk, je šokiran

V pogovoru z Darjo Pirkmajer se človek kar hitro zaplete v pogovor. Mimogrede izveš, kako so prišli do majhnega mladička rjavega medveda, ki je na ogled na stalni arheološki razstavi v Pokrajinskem muzeju Celje.

Ko vas bo vodila po tej razstavi, jo kar povprašajte še za tistega znamenitega velikega rjavega medveda in po okostju njegovega prednika, ki je ljudem prazgodovine na območju Potočke zijalke nekoč naganjal strah v kosti. Pirkmajerjevi je nedavno stroka podelila najvišje priznanje za muzejsko delo.

Nagradili so jo z Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, saj je bogato arheološko dediščino Celja in celjskega prostora z izjemnimi projekti Kelti na Celjskem, Rifnik in Knežji dvor v Celju ohranila, popularizirala in ponesla v svet. Šokirana je bila, ko je prejela nagrado, ponjo odšla na Primorsko in tam kasneje uživala vikend na soncu, ob izklopljenem telefonu.

Začela je kot študentka z izkopavanji na terenu, kar jo je tako pritegnilo, da se ji je celo študij zavlekel. Kasneje je bila kar 15 let direktorica Pokrajinskega muzeja, danes pa je z mislimi že proti jeseni, ko se namerava upokojiti. Pravi, da je ne skrbi, saj že ima dobre naslednike, ki bodo nadaljevali delo.

Podroben intervju z Darjo Pirkmajer si preberite v zadnjem Celjanu.