Kdo so zreški nagrajenci kulture? (obrazložitve priznanj)

Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku so Zrečani podelili štiri občinska priznanja za uspešno delo na kulturnem področju. Prejeli so jih Slavko Kejžar, podjetje Weiler abrasives, d. o. o., Literarna sekcija KUD Vladko Mohorič Zreče in Franc Jožef Kovač.

Obrazložitve (objavljene v celoti):

FRANC JOŽEF KOVAČ

Franc Jožef Kovač je bil rojen leta 1930 v Spodnjih Zrečah pri Martinclnih, očetu Jožefu in materi Ani, v številni kmečki družini.
Osnovno šolo je obiskoval v Zrečah in bil prva generacija študentov na Mariborskem učiteljišču in prva generacija študentov predmetnih učiteljev smer biologija – kemija. Po končanem študiju se je zaposlil v Osnovni šoli Zreče, kjer je poleg poučevanja teh predmetov od upokojenega ravnatelja te šole Karla Mravljaka prevzel vodenje Tamburaškega orkestra Osnovne šole Zreče. Nekaj let so uspešno igrali in v orkestru, bilo je veliko učencev; spomni se nastopa v Celju kjer so jih zelo pohvalili.
Najbolj pa se je Franc J. Kovač zapisal v zgodovino Zreč, ko je postal član ansambla Zreški kovači. To se je zgodilo leta 1958, ko ga je k ansamblu povabil Franjo Kozelj, ustanovitelj in nato vodja ansambla. V ansamblu je igral ritem kitaro vse do leta 1965, ko je ansambel zaradi odhoda Franja Kozelja prenehal z delom. Ansambel Zreški kovači je legendarni ansambel, v zgodovino se je zapisal kot prvi zreški ansambel, ki je imel svoje melodije in svoje tekste, in prvi ansambel, ki je imel zvočne posnetke in se je njihova glasba vrtela na radiu.
Po mnogih leti je prav Franc J. Kovač tisti, ki je pomagal leta 2006 ob 800-letnici prve pisne omembe Zreč, da se melodije tega ansambla spet slišijo. Pobudnikom tega projekta je posredoval mnogo podatkov o skladbah, da se le te lahko nastale v studiu Multimedija v Zrečah. Do danes je tako z njegovo pomočjo bilo posnetih že 13 skladb in v naslednjem letu se začenja priprava še za sedem skladb, med katerimi so tudi tri njegove.
Franc J. Kovač se je tako s svojim glasbenim delom pri tamburaših in predvsem pri ansamblu Zreški kovači in njegovi ponovni oživitvi, vpisal v zgodovino zreške glasbe zato mu Občina Zreče na predlog KUD Vladko Mohorič Zreče podeljuje priznanje in nagrado za življenjsko delo na področju glasbenega ustvarjanja.

SLAVKO KEJŽAR
Slavko Kejžar je danes eden najbolj prepoznavnih Zrečanov, saj ga poznamo kot uspešnega poslovneža, nedavno še predsednika KS Zreče, človeka, ki ima rad glasbo, poznamo ga kot dolgoletnega podpredsednika Zreške godbe ter pobudnika odmevne prireditve Ropotanje v Starih Zrečah. Rojen je bil leta 1965 v družini Kejžarjevih, ki so bili vsi znani pevci in glasbeniki. Njegov oče Jože je igral kitaro in bil dober pevec.
Ko se je leta 2004 v Zrečah ponovno ustanovila Zreška godba, ali »plehmuzika«, kakor še vedno radi rečemo, sicer pa je to Društvo godbenikov Zreče. Slavko je bil eden tistih, ki si je ne samo želel te godbe, ampak je želel v godbi tudi aktivno sodelovati. Kmalu se je godbi pridružil, postal njen podpredsednik, s tem pa se je aktivno vključil v razvoj godbe in ji pomagal, ne samo organizacijsko, pač pa tudi finančno.
Godba se je pod strokovnim vodstvom Avgusta Skaze kmalu uveljavila v domačem kraju in tudi širše, lotila se je organizacije mnogih prireditev. Prav Slavko Kejžar se je pri tem izkazal kot izvrstni organizator.
Ena takšnih odmevnih prireditev v organizaciji Zreške godbe je Ropotanje v starih Zrečah, druga pa Božično-novoletni koncert v Športni dvorani. Obe prireditvi sta tako organizacijsko kot finančno zelo zahtevni in Slavko Kejžar zna pridobiti donatorje in sponzorje in tako prispeva svoj delež k uspešni izpeljavi omenjenih prireditev. V obe prireditvi pa je vloženo tudi veliko prostovoljnega dela godbenikov in njihovih prijateljev. Slavko Kejžar je vložil veliko energije tudi v organizacijo vseh dosedanjih gostovanj godbenikov v sosednjih državah, kot so Avstrija, Italija, Hrvatska, med drugimi pa tudi Nemčija in celo Anglija.
Glasbeniki v Društvu godbenikov Zreče cenijo njegovo pripravljenost pomagati in iskati rešitve, zato sso tudi predlagali Slavka Kejžarja za podelitev nagrade in priznanja ob letošnjem dnevu kulture. Prepričani so, da bo Slavko Kejžar še naprej njihov prijatelj, motivator in predvsem človek, ki ima rad svoj kraj in glasbo.
Občina Zreče je v predlogu Društva godbenikov Zreče prepoznala organizacijsko delo gospoda Slavka Kejžarja na področju kulture, saj so prav z njegovo pomočjo in njegovimi organizacijskimi prijemi postali obe prireditvi v organizaciji Društva godbenikov Zreče prepoznavni po svoji kvaliteti izven meja občine. Občina Zreče tako podeljuje gospodu Slavku Kejžarju priznanje in nagrado za dolgoletno organizacijsko delo v Društvu godbenikov Zreče.

WEILER ABRASIVES, d.o.o., ZREČE
Ko se je leta 1958 v Zrečah ustanavljalo podjetje za proizvodnjo umetnih brusov Comet, je v sedanji Skomarski hiši, takrat še Štrucovi hiši, še živela zadnja rodbina Štrucovih. V naslednjih desetletjih je hiša tako opustela, da je bila v začetku devetdesetih let že potrebna temeljite obnove. Vsi, od domačinov do poznavalcev, so se zavedali, da bi njen propad pomenil veliko kulturno škodo, saj je hiša z datirano letnico 1803 izjemen arhitekturni objekt tega časa in tega prostora. Z nakupom hiše in njeno obnovo, z odprtjem obnovljene hiše leta 1996, je takratno vodstvo tovarne Comet, skupaj z drugimi, obrnilo nov list v knjigi obstoja in ohranitve tega tako dragocenega objekta. Hiša je poslej postala kulturni dom krajanov in zbirališče ljudskih ustvarjalcev v poeziji, prozi, glasbi, petju in ljudski obrti. Vsako leto se je v tej hiši zvrstilo najmanj 10 literarnih večerov in še kar nekaj drugih prireditev. Danes je teh večerov že 165 in prav v tem letu mineva 20 let od prvega literarnega večera v tej hiši. Poznavalci vedo povedati, da je to edinstven primer v državi, tudi v tem, da gospodarski subjekt, danes je to podjetje Weiler abrasives d.o.o. Zreče, skrbi tako za hišo, kakor posredno tudi za program v njej. Vsako leto vas Skomarje in s tem tudi Skomarsko hišo obišče veliko turistov, otroških šolskih skupin in drugih. Čudijo se urejenosti kraja in kaj vse se tukaj dogaja. Skomarsko hišo so obiskali: predsednika države Milan Kučan in Danilo Turk, nadškofa mariborske nadškofije msgr. Franc Kramberger in msgr. Alojz Cvikl in ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Obiskali so jo tudi drugi znani kulturniki in med njimi je sem večkrat rada prišla tudi akademikinja dr. Zinka Zorko. Skomarska hiša tako postaja kraj, kjer si roke podajajo preteklost s sedanjostjo in gospodarstvo z narodovo dediščino. Vez med podjetjem in društvom KUD Vladko Mohorič Zreče, ki mu je bila zaupana vsebina hiše, je predsednica literarne sekcije Majda Labotar. Majda tako poskrbi za objave dogodkov v glasilu podjetja Odličnost Weiler, v intranetu podjetja in tako širi dober glas o hiši med zaposlenimi. Leta 2017 je hiša dobila novo streho in največji finančni delež je pri tem prispevalo prav sedanje podjetje Weiler abrasives.
Občina Zreče se zaveda, da je vloga podjetja Weiler abrasives vse od začetka in do današnjega dne odločilna in prav iz tega razloga se je župan Občine Zreče mag. Boris Podvršnik odločil, da se podjetju Weiler abrasives, d.o.o. Zreče podeli posebno priznanje za odgovorno lastništvo in vsestransko podporo pri literarnih večerih in drugih vsebinah Skomarske hiše.

LITERARNA SEKCIJA KUD VLADKO MOHORIČ ZREČE
Ko je leta 1996 bila obnovljena tipična Pohorska kmečka hiša iz leta 1803, Štrucova hiša je bilo potrebno v to hišo, ki je sedaj dobila novo ime Skomarska hiša in novega lastnika danes je to Weiler abrasives d.o.o. Zreče pripeljati program oziroma ji zakoličiti dolgoletno vsebino. V ta namen je bila leta 1998 ustanovljena Literarna sekcija, ki je že to leto pripravila srečanje pesnikov Dravinjske doline in v naslednjem letu to je leta 1999 v mesecu oktobru še prvi literarni večer. Poslej so ti večeri postali mesečni dogodek in to traja že 20 let. V tem času je bilo izvedenih 165 literarnih večerov, vsakoletna Jurijeva nedelja in še mnogi drugi dogodki povezani z Jurijem Vodovnikom. Vodja sekcije je Majda Labotar iz tovarne Weiller abrasives, ki je tudi donator teh literarnih večerov. Za izvedbo vsakega literarnega večera pa je potrebna ekipa sodelavcev, ki vsak opravi svoj del. Vodja sekcije poskrbi za gosta in vse, kar je potrebno da se pesnik predstavi in je obenem tudi moderatorka večera.
Vodji sekcije tako priskoči na pomoč ekipa, kjer ima vsak svojo nalogo, da je celoten dogodek v zadovoljstvo gostujočih umetnikov in poslušalcev. Tako poskrbi, za čistočo hiše in okolice, da je peč pozimi zakurjena, da so nameščeni stoli, da so v hiši rože, da se pripravi pogostitev in potem postrežba in da se dogodek posname in objavi na spletu in v časopisu. Ekipo sestavljajo;
Mirko Beškovnik, Ignac in Magda Drozg, Vojko Korošec, Martin in Nada Mrzdovnik, Majda in Tone Ledinek in vodja sekcije Majda Labotar.
V Občini Zreče se zavedajo, da je 20 let literarnih večerov v Skomarski hiši presežek tudi v Slovenskem merilu, saj na tem ljudskem področju ni podobnega ciklusa. V tem času so tako Skomarje, s Skomarsko hišo, in Jurija Vodovnika spoznali mnogi širom Slovenije in zamejstva. Prav zaradi tega so predlagali celotno literarno sekcijo KUD Vladko Mohorič Zreče, da se ji podeli priznanje in nagrado ob 20-letnici literarnih večerov v Skomarski hiši.