Kdaj žanjemo sivko?

Sivko žanjemo, ko je odprtih vsaj tretjina cvetov. Za šopke režemo bolj visoko, za eterično olje pa režemo nižje od cvetov. Cvetove povežemo v šopek in jih obrnjene navzdol sušimo v temnem, prepišnem prostoru. Suhi cvetovi sivke se lahko uporabijo za aromatične šopke, za odganjanje moljev in v kuhinji.

Sivka deluje pomirjevalno in izboljšuje kakovost spanja. Posušene cvetove lahko dodamo večerni kopeli, blazinice s posušenimi cvetovi lahko postavimo tudi pod vzglavnik za mirnejši spanec. Če sivko namočimo v olivnem olju, lahko ta domači pripravek uporabimo za čiščenje ran (sivkino eterično olje je naravni antibiotik in antiseptik) ter za blaženje srbečice pri pikih insektov.

Sivkino eterično olje lahko dodajamo tudi domači kozmetiki – kremam, dezodorantom, milom; še najbolj pa nam bo prav prišlo sivkino masažno olje, ki preganja bolečine v mišicah. Izdelamo ga tako, da v olivno olje namočimo suhe sivkine cvetove in pustimo stati nekaj dni.

Sivkine liste lahko dodamo tudi številnim jedem – pečenim ribam, teletini, pa tudi različnim omakam in enolončnicam. 

Sivka vam bo iz omare odgnala molje, iz vrta pa listne uši. Tudi polži in komarji se je raje izogibajo. Sivka je izredno medovita rastlina in na vrt privabi mnoge opraševalce.