Kdaj pobiramo lubenice?

Poznamo veliko različnih sort lubenic. Lahko so ovalne do okrogle oblike, s semeni ali brez, z rdeče-roza barvo mesa pa vse do zelene, oranžne in bele barve mesa. Sezona obiranja lubenic traja od junija do oktobra.

Pobiranje lubenic

Lubenice so zrele po približno treh mesecih. Toda kako pravzaprav ugotovimo, da so ravno prav zrele in sočne, da jih lahko poberemo? Lubenice bi morale dozoreti okoli 75 dni po sajenju, to pa lahko preverjamo s trkanjem.  Lahko pa se ravnamo po vitici oziroma peclju, ki mora biti pri zreli lubenici čisto suh. Sicer pa ponekod lubenice zorijo tudi do septembra.

Skladiščenje lubenic

Večina lubenice hrani kar v hladilniku, a to ni dobro za želodec, tudi aromo izgubijo. Najbolje je lubenice skladiščiti v kleti, kjer je temperatura tudi najbolj ustrezna, pred uporabo pa jih vseeno lahko za kakšno uro damo v hladilnik. Sicer pa so najboljše lubenice sveže, neposredno z vrta.

Lubenica je zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 % vode. Je vir antioksidantov in ima zato pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni ožilja, astme, artritisa, ateroskleroze, diabetesa ter čedalje bolj pogostih rakavih obolenj. Med najpomembnejše antioksidante lubenice sodijo vitamin C, vitamin A ter likopen.