Kdaj in kako sejemo kitajsko zelje

Kitajsko zelje je pozno poletna in jesenska zelenjava, saj potrebuje daljše noči in hladnejše dni. Najlažja je vzgoja iz sadik, zato ga sejemo v večjo kalilno posodico. Nato rastlinice prepikiramo v lončke in jih postavimo direktno na sonce.

Na prosto prve sadike presadimo v začetku avgusta na razdalji 30 do 35 cm. Pazimo, da so dobro zalite. Kitajsko zelje sadimo na gredice, kjer smo pred tem pobrali grah, krompir, koruzo, fižol ali korenček.

Prve zeljne glave lahko pobiramo že konec septembra, največ pa v oktobru. Na prostem uspeva tudi, ko so temperature nizke, saj razvite glavice prenesejo rahle zmrzali. Z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odtrgamo stran, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice, ki jo odrežemo. Korenine pustimo v zemlji. Kitajsko zelje je najbolje uporabiti sproti, saj odlično počaka kar na vrtu. Pred nastopom zime, ga izpulimo skupaj s korenino in  v kleti obesimo na glavo ali spravimo v slamo. Za ta način spravila izberemo dan za cvet brez padavin, da je zeljna glava suha.

Oglas