Kam z zelenimi paradižniki? Skuhajmo okusen čatni.

Iz zelenih paradižnikov, ki ne dozorijo do konca na vrtu, lahko naredimo zeleni paradižnikov čatni (chutney).Čatni je tradicionalna indijska omaka, ki spominja na marmelado, v kateri se prepletajo različni okusi. Običajno ga postrežemo ob mesnih jedeh, lahko pa si ga namažemo tudi na kruh.

Potrebujemo:
4 zelene paradižnike
košček ingverja
3 zelene čilije
po ščep soli, mlete kurkume in rdečega čilija
1 žličko sladkorja
1 žlico gorčičnih semen
1 žlico olivnega olja
pol žlice mlete kumine
1 vejico koriandra

Paradižnik narežemo na kocke, ingver naribamo, čilije narežemo na drobno. V ponvi na segreto olje stresemo gorčična semena in počakamo, da začnejo poskakovati. Nato dodamo še semena kumine. Ko ta porjavijo, dodamo še paradižnik, ingver, zeleni čili in kurkumo. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju pol ure, večkrat premešamo in po potrebi dodajamo vodo. Tik pred koncem dodamo še sladkor, sol in rdeči čili. Čatni okrasimo z vejico koriandra.

Oglas