Kam z bučkami?

Steblo bučke je precej krhko, zato je treba paziti, da se veje ne zlomijo. Če je bila rastlina poškodovana na primer zaradi toče, ki poškoduje liste, je treba odstraniti tiste preveč raztrgane in poškodovane. Bučka je rastlina, ki zahteva veliko vode , ker rodi veliko plodov. Vsaj dvakrat na teden jo je potrebno obilneje zaliti. Najboljše zgodaj zjutraj in ne po zelenju. Kadar bučke dobro rodijo, jih imamo na pretek in ne vemo kam z njimi.

Bučke lahko konzerviramo v slanici, v olivnem olju, kot kompot, marmelado ali jih posušimo za hrustljav prigrizek. Zelo uporaben in okusen pa je tudi bučkin pesto.

Tradicionalno poznamo pesto narejen iz pinjol in bazilike. Nekoliko drugačen je pesto iz bučk, ki ga lahko uporabite kot omako pri predjedeh ali kot omako za testenine. Odličen je kot priloga k rakcem, lososu ali kozjemu siru.

Za kozarec pesta boste potrebovali približno:

  • 200 g sveže nabranih zelenih bučk
  • 125 g hladno stiskanega olivnega olja
  • 2 g soli
  • 30 g pinjol
  • 30 g parmezana
  • 10 g bazilike
  • 30 g staranega kozjega sira

Bučke naribamo, narahlo posolimo in odstavimo v cedilo. Tako jih pustimo vsaj 30 minut, da iz njih odteče odvečna tekočina. Zatem vse sestavine (razen olja) skupaj zmiksamo v mikserju – v nekaj sekundah. Nato postopoma med miksanjem dodamo olje.

Pesto lahko hranite v hladilniku do 2 dni. Pomembno je, da ga v celoti prelijete z oljem. Če bi pesto radi shranili za več časa, ga v porcijah enostavno zamrznite.

Po želji lahko zamenjate pinjole tudi z orehi, pistacijami ali mandlji, baziliko pa z listi poprove mete. Dodate lahko tudi strok česna.

Oglas