Kam danes na praznovanje slovenskega kulturnega praznika (zbirno)?

Ob slovenskem kulturnem prazniku brezplačno odpirajo vrata muzeji na Štajerskem, ponekod brezplačne tudi raznolike kulturne dejavnosti. Brezplačno odpirata vrata oba celjska muzeja in muzej Baroka in gradu Podsreda, pa tudi Bistriški grad, galerija Atelje MS v Zrečah, brezplačne ustvarjalne delavnice bodo v Centru Noordung v Vitanju, v Ločah bo Prešernov pohod, na voljo so brezplačni turistični ogledi v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje, številne bodo tudi dejavnosti na spletu.

V Muzeju novejše zgodovine Celje je na ogled stalna razstava Živeti v Celju, občasna razstava Lepo mesto, otroški muzej z razstavama Brlog igrač in Hermanov bonton.
Fotoatelje in galerija Pelikan sta na ogled samo v dopoldanskem času. V Pokrajinskem muzeju Celje so na ogled razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru.
V Centru Noordung v Vitanju bodo obiskovalcem v dopoldanskih in popoldanskih urah omogočili vodene oglede po razstavnih zbirkah o raziskovanju vesolja, otroci pa bodo v ustvarjalnih delavnicah lahko brezplačno izdelali svoj komet.
V Bistriškem gradu bodo možni brezplačni ogledi (ob 10-ih, opoldne ter ob 14-ih in 16-ih). Grad bo danes gostil tudi člane Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. Društvo že 27 let ob kulturnem prazniku obiščejo kraj z bogato kulturno dediščino.
Dopoldne bo v Zrečah odprta galerija Atelje MS, kjer bodo izvedli recital Prešernove poezije – prenos bo na spletu ob 13-tih – in odprli razstavo slik En sam obraz slikarke Lucije Ferš, Zrečanke, ki zadnji dve leti živi v Celju, poklicno pa je dejavna po vsem celjskem območju.
Tradicionalna zreška osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku bo danes popoldne– predvajali jo bodo na spletu.
Prešernov pohod so za danes pripravili pohodniki iz Loč. Ob koncu bodo pri planinskem domu imeli še kulturni program.
Praznik bodo obeležili še v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje. Med drugim se bodo podali ‘Po Minattijevih stopinjah’, po poteh vitanjskih vitezov in se zbrali pri kipu Tineta Lesjaka v Oplotnici.
Že zjutraj pa praznovanje začenjajo v Gorici pri Slivnici. Na ploščadi Kulturnega doma bodo tudi letos izvedli krajše jutranje recitale poezije Franceta Prešerna v izvedbi domačinov. Program se bo začel že ob pol deveti uri, nastopajočim pa se bo pridružila prvakinja Slovenskega ljudskega gledališča Celje Lućka Počkaj. Prireditev organizirata šentjurski javni sklad kulturnih dejavnosti in domače kulturno društvo.

Oglas