Kako zanimiv bo september v Slovenski Bistrici!

V Slovenski Bistrici bo ves september pestro in zanimivo, tako napoveduje poln koledar prireditev.
Ta petek in soboto, 6. in 7. septembra bo ena največjih tukajšnjih prireditev – Podobe bistriških domačij, s pestrim programom za odrasle in otroke. Med drugim pripravljajo posvet o Priložnostih in izzivih na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju. Predstavili bodo domače obrti, pripravili delavnice in prikaze in povabili obiskovalce, da sodelujejo v njih. Tu bo še tržnica lokalnih dobrot, predstavili se bodo rokodelci, na ogled bodo razstave. S to tradicionalno prireditvijo v Slovenski Bistrici povezujejo podeželje z mestom in prepletajo bogato dediščino kmetijstva in turizma, lokalno kulinariko, vinogradništvo, čebelarstvo, stare obrti in običaje …
V soboto, 7. septembra, bo v Slovenski Bistrici že petič zapored praznik rokodelstva. V teh dneh v Sl. Bistrici že poteka Festival industrijske dediščine KeramikArt. Tu bodo delavnice za otroke, starejše in vse, ki jih veseli delo z glino in bi se v tem radi preizkusili. Pripravljajo tudi dve razstavi in strokovni simpozij.

Številne prireditve so napovedali na dopoldanski novinarski konferenci, ki jo že tradicionalno pripravijo na dvorišču Cuker kuhne na dvorišču Bistriškega gradu.

Po zabavo, znanje in kulturno doživetje
V soboto, 14. septembra, septembra bo v bistriškem grajskem parku praznovanje 8. Fridinega rojstnega dne. Dogodek za otroke, mladostnike in tudi odrasle bo letos nekoliko »vesoljsko« obarvan. Od 16. do 22. septembra bo Evropski teden mobilnosti, v sklopu katerega bo več delavnic, predstavitev, tudi turnir v ulični košarki … Konec septembra, od 27. do 29., bo mednarodni krimi&noir književni festival Alibi, ko bo pet piscev v Gori pod lipo ustvarjalo zgodbe.
Jeseni se začenja tudi nov cikel izobraževanj o socialni ekonomiji. Prav tako bo v drugi polovici septembra usposabljanje za podjetnike o optimizaciji poslovnih procesov (to bo tridnevno brezplačno usposabljanje!)

In to še ni vse
To soboto, 7. septembra, bo tudi dan odprtih vrat Vojašnice Vincenca Repnika Slovenska Bistrica. V drugi polovici meseca bo spet sejem starodobnikov, otroški živ-žav, koncert Nekoč in danes – koncert nekdanjih učencev Glasbene šole Slovenska Bistrica ob 70. obletnici šole, začenjajo se tudi prireditve v knjižnici. V okolici, v KS Črešnjevec in KS Pragersko, pa bo v sklopu praznovanja krajevnih praznikov prav tako mnogo družabnih, športnih in drugih prireditev. (Bojana Petelinšek)