*Kako so volili v Obsotelju in Kozjanskem?

Obsotelje in Kozjansko je včeraj pričakovano dobilo pet novih starih županov. V Šmarju pri Jelšah, kjer izbirajo novega župana, pa bo potreben drugi krog. Volilna udeležba je bila skoraj 56 %, kar je več od državnega povprečja (50,68 %)

Zmage se je najprej razveselil slatinski župan mag. Branko Kidrič, ki je slavil s skoraj 59 odstotki pred mag. Andrejo Flucher. Nastopil bo sedmi mandat. V Rogaški Slatini je bila volilna udeležba 49,89 %. Je pa glasovanje nekoliko zaznamovala nepravilnost na enem izmed volišč (v Sp. Negonju) pri volitvah za občinski svet. Zaradi napačne razdelitve glasovnic, bodo na tem volišču volitve za občinski svet ponovili 2. decembra.
Prav tako sedmi mandat bo v Rogatcu nastopil Martin Mikolič. Rogaški župan je imel tokrat kar tri protikandidate (Brigito Vodušek, Viktorja Božaka in Viljema Prevolška), a se je kljub temu zmage veselil v prvem krogu. Slavil je z 52,24 % pri 61,52 % volilni udeležbi.
Po kampanji, kjer je dobil tudi kakšen udarec pod pas, se je zmage v Bistrici ob Sotli veselil aktualni župan Franjo Debelak. Z dobrimi 62 odstotki je slavil pred Petro Misja Zorko. V Bistrici ob Sotli je bila ena izmed večjih volilnih udeležb, glasove je oddalo 63,83 % volilnih upravičencev. Najdlje, skoraj do polnoči, je na potrditev novega mandata morala počakati kozjanska županja Milenca Krajnc. Volivci so ji namenili skoraj 52 % glasov. Kandidirala sta tudi dr. Peter Kozmus in Anica Bidar. Tudi v Kozjem je bila volilna udeležba visoka – 62,09 %.
V Šmarju pri Jelšah pa bo drugi krog. Izmed petih kandidatov je v prvem največ glasov prejel Matija Čakš. Drugouvrščeni in s tem Čakšev protikandidat v drugem krogu še ni povsem znan. Za zdaj najbolje kaže Davidu Stupici, a ima zaenkrat le dva glasova več kot Janko Šket. Volilna udeležba v Šmarju pri Jelšah je bila 51,59 %.

Že pred županskimi volitvami je bilo znano, da bo načelu občine ostal aktualni župan Peter Misja, saj ni imel protikandidata. V Podčetrtku je bila volilna udeležba 46,72 %.

* Podatki so še neuradni