Kako so v Slovenski Bistrici opazovali delni sončev mrk?

V Sloveniji je bil 25. oktobra viden enkraten astronomski pojav, delni sončev mrk. Delni mrk ni tako dramatičen kakor popolni, a kljub temu si ga velja ogledati – tako so menili tudi na Srednji šoli Slovenska Bistrica in v okviru astronomskega krožka pred šolo organizirali javno opazovanje tega redkega pojava.

Kako so opazovali?
Takole poročajo: »Udeleženke in udeleženci dogodka so lahko pojav opazovali na tri načine: prosto s posebnimi zaščitnimi očali za varno opazovanje Sonca, s projekcijo skozi teleskop na belo podlago in fotografsko, saj smo v primarno gorišče šolskega teleskopa Celestron 8i namestili fotoaparat Nikon D90.

Varno opazovanje
Ob pričetku mrka ob 11.18 je bilo oblačno, vremenska napoved pa je nakazovala, da se bodo oblaki nad Slovensko Bistrico pričeli redčiti. Približno po petnajstih minutah so se oblaki toliko razkrojili, da smo lahko postavili prvi teleskop (slika 1), ki smo ga usmerili proti Soncu. Na teleskop smo namestili poseben filter za opazovanje Sonca, ki prepušča približno 0,1 % svetlobe. Druga skupina opazovalk in opazovalcev je skozi zaščitna očala že opazila delno odščipnjeno Sonce (slika 2). Prvi uspešen posnetek skozi teleskop je nastal ob 11.53 (slika 3). Čeprav smo še zrli skozi oblačno kopreno, smo že lahko opazili skupine Sončevih peg in ob podrobnem pogledu tudi nazobčani rob Lune, ki kaže na njeno razgibano površje.
Med vse boljšimi opazovalnimi pogoji je izkušena astronomka Nataša Petelin že uspela prikazati projekcijo mrka skozi teleskop (slika 4). Pri tem gre za metodo, ko svetlobo, ki vstopi skozi objektiv teleskopa, skozi okular projiciramo na večjo belo površino. To je varen način opazovanja, ki omogoča ogled pojava več opazovalcem hkrati.

Največje zakritje
Nekaj minut pred največjim zakritjem ob 11.20 smo ob 11.16 napravili detajlno fotografijo mrka (slika 5). Luna je zakrivala 36 odstotkov Sončeve ploskve. Takrat smo lahko našteli večje število Sončevih peg in si podrobno ogledali Lunin relief (slika 6). Med počasnim umikanjem Lune so se na nebu ponovno pričeli tvoriti oblaki, tako da smo do konca pojava ob 13.24, ko se je Luna od Sonca dokončno odcepila, le še nekajkrat uspešno zrli v nebo.

Kdaj spet?
Poslovili smo se z zavedanjem, da smo bili priča veličastnemu in redkemu pojavu, ki ga bo mogoče kot popolni Sončev mrk v Slovenski Bistrici videti šele leta 2081, kot delni pa sicer že 29. marca 2025, le da se bo takrat Luna Sonca samo dotaknila,« je še dodal mag. Marko Žigart iz Srednje šole Sl. Bistrica.