Kako posušimo paradižnik?

Če ste naveličani vkuhavanja preostalega paradižnika z vrta, ga lahko posušite ter shranite v olju ali v platnenih vrečkah. Za to so bolj primerne sorte paradižnika, ki imajo manj semen. Čez zimo ga boste lahko uporabljali za začimbo, saj ohrani intenziven okus. Sušenje na prostem, zaradi žuželk ne pride v poštev. Sušimo ga v sušilcu za sadje ali v pečici.

Plodove najprej razpolovimo in jih postavimo na pladenj sušilnika ali na pekač iz pečice s peki papirjem, da se ne primejo. Polovičke potresemo z grobo soljo. Pekač postavimo v pečico, segreto na 50 stopinj, ali v sušilnik, ki ga sprva nastavimo na najmanjšo moč, kasneje pa moč malo povečamo. Po nekaj urah, delno posušene stisnemo skupaj, da izravnamo privihnjene robove, tako se hitreje posušijo do konca, še kakšen dan. Mehkejše paradižnike shranimo v kozarec, dodamo začimbe, nato s stresanjem, da izločimo zračne mehurčke, prilijemo olje, bolj suhe pa shranimo v platneno vrečko.