Kako bomo dopustovali to poletje?

Milan Sajko je lastnik znane Turistične agencije Sajko iz Slovenske Bistrice. V agenciji z 28-letno tradicijo – poslovalnici pa imajo tudi v Mariboru in Ljubljani – se zaradi epidemije vsak dan znova prilagajajo razmeram. Kako jim gre? Kako bomo dopustovali letos? Pod kakšnimi pogoji, kakšne bodo cene?

»Čeprav do sproščanja ukrepov prihaja počasneje, kot smo upali in si vsi skupaj želeli, se je v zadnjih dneh vseeno začelo nekaj dogajati. Pri nas so se končno odprli prvi hoteli, že odprti so številni hoteli na Hrvaškem, turiste v neke vrste »mehurčku« že nekaj časa sprejemajo nekatere bolj znane turistične destinacije, ki sicer beležijo manj okužb (Tenerifi, Balearski otok, Hurgada, Madeira, Dubaj, Sejšeli … ).
Seveda pa odpiranje turističnih destinacij na vsakem koraku spremljajo pogoji in določene omejitve, ki nam jih je žal prinesla epidemija in s tem se enostavno moramo sprijazniti. Prepričani smo, da se bodo razmere z večjo precepljenostjo precej izboljšale do poletja in bomo lahko spet potovali malo bolj prosto vsaj po Sloveniji in v sosednje države (zelo zanimive bodo tudi direktne letalske povezave na počitniške destinacije v Sredozemlju), zagotovo pa bomo morali še kar nekaj časa spoštovati določene ukrepe in izpolnjevati pogoje za potovanje.«

Cene počitnikovanj bodo letos višje?
»Trenutno so cene za različna počitnikovanja še dokaj ugodna (še vedno številni hotelirji in destinacije ponujajo različne akcijske popuste za hitre prijave). Se pa lahko to po mojem mnenju ob prvem malo večjem sproščanju ukrepov tudi hitro spremeni. Treba je računati s tem, da bo število razpoložljivih sob ponekod omejeno, na začetku bo tudi manj letalskih povezav, zato lahko to pripelje tudi do povišanja cen tik pred sezono.
Pričakujem sezono, ki bo zelo turbolentna, razpoložljivost kapacitet in cene ponudnikov se bodo še bolj kot sicer prilagajale iz dneva v dan.«

V turističnih agencijah upate, da bodo vsaj v Evropi obveljali t.i. skupni cepilni potni listi?
»Za našo dejavnost in seveda tudi za vse naše državljane je nujno potrebno, da se čim bolj poenoti pogoje za prestopanje meja znotraj Evrope oz. vsaj znotraj EU. V tem trenutku velja, da ima vsaka država za vstop in izstop iz nje svoja pravila, ki se tudi nenehno spreminjajo.
V nekatere države že lahko potujete z dokazilo o cepljenju, v številnih trenutno cepljenja še ne priznavajo, za vstop v nekatere države je potrebno imeti PCR test, ponekod zadostuje hitri test, ponekod je potrebna karantena, drugje pač ne … S skupnim pristopom in tako imenovanim »zelenim potnim listom« s katerim bi po vseh državah lahko na enak način in pod enakimi pogoji lahko dokazovali svojo cepljenost ali prebolelost ali da ste opravili testiranje, bi se vsem potovanje lahko močno olajšalo, hkrati pa bi bil večji tudi občutek varnosti glede obvladovanja virusa.«

Negotovosti je še veliko, razmere se dnevno spreminjajo … Pa vendar – ljudje so željni potovanj, dopustov?
»Mnogi res že nestrpno čakajo, da bi lahko končno spet kam šli (to nam nakazujejo številna povpraševanja, ki jih prejemamo). Vedno več je tistih, ki se zavedajo, da počitnice letos sicer zagotovo še ne bodo enako sproščene kot pred epidemijo, so se pa s tem že navadili živeti in se počitnicam po dolgih mesecih zaprtja niso pripravljeni spet odpovedati.
V naši turistični agenciji smo se na ponovno odprtje turističnih trgov in na poletno sezono v zadnjih tednih in mesecih intenzivno pripravljali. Res pa je, da se nam zaradi znanih razlogov (zamude pri dobavi cepiva, novi sevi virusa zaradi katerih število okuženih ne pojenja …) vedno znova nekoliko odmika čas, ko bomo lahko spet delali bolj na polno. In ker ničesar ni mogoče načrtovati z gotovostjo, je to tista največja negotovost, ki nam (in našim potnikom) pobira veliko energije.
Verjamem, da se bodo razmere obrnile na boljše v naslednjih nekaj tednih in da bomo vsaj za poletno sezono imeli polne roke dela.«

Več preberite v majski številki BISTRIŠKIH NOVIC.