Farmacevtka pojasnjuje: Kaj so hitri antigenski in serološki testi in kako delujejo?

Hitri test za samotestiranje se ne sme uporabljati kot edina osnova za diagnozo ali izključitev okužbe.
Piše: Lucije Preložnik, mag.farm, Lekarna Slovenske Konjice

Le nekaj mesecev po začetku epidemije covida-19 so trg preplavili hitri testi za določanje prisotnosti antigenov virusa SARS-CoV-2. Sledili so pozivi k množičnemu testiranju s hitrimi antigenskimi testi za SARS- CoV-2, ki je v nekaterih evropskih državah prešlo tudi v samotestiranje.

Hitri testi niso novost

A hitri testi niso novost, temveč so že več desetletij prisotni v laboratorijski medicini. Izvajajo se izven medicinskih laboratorijev kot testiranje ob preiskovancu (t. i. point of care test-POCT). Na voljo so številni hitri testi, na primer za določanje glukoze, elektrolitov, hormonov, plodnosti, protrombinskega časa, označevalcev srčnega infarkta, za odkrivanje alergij, intolerance na določeno hrano, infekcij ipd.
Pri zajezitvi razširjanja virusa in pri preprečevanju razvoja hujše oblike bolezni je izrednega pomena zgodnja, natančna in hitra detekcija okužbe. Diagnostični testi, ki določajo trenutno okužbo z novim koronavirusom, temeljijo na detekciji virusne nukleinske kisline ali virusnih proteinov. Identifikacija prebolele okužbe pa temelji na določanju protiteles proti koronavirusu, ki jih detektiramo s serološkimi testi v vzorcu bolnikove krvi. Kot ‘zlati standard’ in referenčna metoda je trenutno v uporabi molekularni diagnostični test RT-PCR.


Lucija Preložnik, farmacevtka:
“Na družbenih omrežjih so se pojavile trditve, da lahko pri brisu globoko v nosni votlini (bris nosno-žrelnega prostora) pride do poškodb krvno-možganske bariere, kar lahko povzroči infekcijo. Ta naj bi bila še posebej verjetna zaradi mikroorganizmov, ki se zadržujejo v zaščitnih maskah. V resnici pa je anatomsko nemogoče, da bi skozi nosno votlino dosegli krvno-možgansko pregrado, saj možgane od nosne votline ločuje koščena plast, imenovana kribriformna plošča.”


Hitri antigenski testi

Hitri antigenski testi (testi HAG) za detekcijo SARS-CoV-2 delujejo po enakem principu kot npr. testi za samotestiranje nosečnosti. Po odvzemu nosno-žrelnega brisa le tega potopimo in pomešamo v pripravljeni puferski raztopini. Tako pripravljen vzorec nanesemo na kaseto za določitev SARS-CoV-2 in po osmih do 30 minutah odčitamo rezultat v obliki obarvanih črtic na testnem okencu. S testi HAG zaznamo predvsem osebe z aktivno okužbo, saj imajo le-te visoko količino virusa. Osebe, ki imajo zelo nizko količino virusa (npr. osebe, ki so covid-19 pravkar prebolele, ali osebe tik pred začetkom pojava simptomov), bomo s testi HAG težje identificirali. Pri teh osebah bo lahko test RT-PCR še vedno pozitiven, test HAG pa bo v približno 50-odstotkih primerov pokazal odsotnost virusa.

Serološki testi

Serološki testi preverjajo prisotnost protiteles proti SARS-CoV-2 v vzorcu krvi. Po okužbi začno bolnikovi limfociti B proizvajati protitelesa, usmerjena proti virusnim antigenom. Protitelesa IgM so zgodnja in začnejo nastajati kmalu po nastopu simptomov, a so v krvi prisotna le še mesec po okužbi. Protitelesa IgG v krvi bolnika zaznamo okoli 7 dni po okužbi, a tam vztrajajo predvidoma še nekaj mesecev po preboleli okužbi.
Serološki testi pokažejo, ali je oseba okužbo s SARS-CoV-2 že prebolela in razvila imunost. Testi niso učinkoviti za dokazovanje bolezni covid-19, saj običajno telo v zgodnjih fazah okužbe še ne razvije ustreznega specifičnega imunskega odgovora.

Testi v lekarnah

V lekarnah so na voljo tako hitri antigenski testi kot tudi hitri testi za odkrivanje prisotnosti protiteles, ki so enostavni za samotestiranje doma ali na poti. Hitri antigenski test je zasnovan za hitro kvalitativno določanje antigena v brisu iz sprednjega dela nosne votline (najmanj 2,5 cm globoko od roba nosnice) pri osebah s sumom na covid-19 v prvih sedmih dneh po pojavu simptomov. Velja pa pomembno opozorilo: hitri test za samotestiranje se ne sme uporabljati kot edina osnova za diagnozo ali izključitev okužbe.
Hitri serološki test, ki je na voljo v lekarnah, vsebuje antigene SARS-CoV-2 združene z delci koloidalnega zlata, ki so sposobni odkriti protitelesa IgG in IgM proti SARS-CoV-2. Test vam pove, ali ste bili v kontaktu z virusom, ki povzroča covid-19. Tako lahko identificira posameznike, ki ne vedo, da so bili okuženi, zato ker niso razvili simptomov ali pa njihovi simptomi niso bili pravilno diagnosticirani. Prav tako je primeren za ljudi, ki so zboleli in ozdraveli.

Oglas