Kaj se v nedeljo, 24. aprila, na Jurjevo,dogaja na Štajerskem?

Nekdaj je bila današnja, Jurjeva, nedelja eden glavnih tradicionalnih letnih praznikov. Za pastirje je bil praznik, ker so prvič gnali živino na pašo: Z Jurjevim je zato povezanih mnogo verovanj in magije. Po vsem slovanskem svetu je bilo Jurjevo letna meja, ko se simbolično odpre narava, zato so s tem dnem povezane predstave o prihodu kač na “naš” svet iz onstranstva, kjer so bile čez zimo. Tudi današnji dogodki na Štajerskem bodo zaznamovali Jurjevo.

*Ob 225. obletnici rojstva Jurija Vodovnika pripravljajo danes na Skomarju tradicionalno Jurijevo nedeljo. Začeli bodo s tradicionalnim Jurijevim pohodom. Sledi program za otroke v Skomarski hiši, popoldan se bodo prav tako v Skomarski hiši srečali pesniki. Pri sveti maši za Jurija Vodovnika bo imel nagovor tudi Anton Gričnik. Nato pa bo še zaključna prireditev z glasbo in pogostitvijo v bivši šoli.

*Blagoslov konj bo dopoldne pri cerkvi sv. Jurija v Slovenskih Konjicah. Pred tem bo tudi skupna dopoldanska maša – tokrat ob 10-ih. Ob isti uri bo maša tudi v župnijski cerkvi sv. Jurija v Zgornjem trgu v šentjurju.

*Na dvorcu Štatenberg popoldne odpirajo novi razstavi: likovnih del Štefke Jesenek Šeše iz Slovenske Bistrice in fotografij Milana Strnada iz Makol. Odprtje bo popestrila mlada violinistka in pevka Ajda Pušaver. Prav tako bo možen ogled prenovljenega dvorca.

*V športnem parku v Slovenski Bistrici poteka mednarodni frizbi turnir.

*Prijateljski nogometni turnir med ekipo duhovnikov PAX in ekipami sedanjih in nekdanjih konjiških ministrantov bo popoldne na stadionu v Slovenskih Konjicah.

*Drugo dirko slovenskega državnega prvenstva v motokrosu bodo danes gostili v Škednju pri Slovenskih Konjicah. Prve vožnje se bodo začele že dopoldne, prihaja pa tudi Makolčan Tim Gajser, ki blesti na dirkah svetovnega prvenstva.

Oglas