Kaj se v četrtek, 2. junija, dogaja na Štajerskem?

*Danes mineva 170 let, odkar je po prvi železniški progi na Slovenskem pripeljal prvi vlak preko Maribora na celjsko železniško postajo. Ta dogodek pomeni prelomnico v zgodovini širšega slovenskega prostora. Dokončana je bila zelo zahtevna etapa prometnega koridorja, ki je povezoval dežele Srednje Evrope s severnim Jadranom. Na 135 kilometrov dolgi progi Gradec-Celje je bilo umeščenih 8 železniških postaj: Pesnica, Maribor, Rače, Pragersko, Poljčane, Ponikva, Šentjur in Celje.
Šentjur je bila v tistih časih in obsegu edina »občina«, ki je imela kar dve železniški postaji – Šentjur in Ponikva.  Zvečer bodo zato v Muzeju Južne železnice v Šentjurju pripravili pogovorni večer »Prišla je železna cesta«. Osrednji gost bo vodja muzeja Mihael Bučar.

*Tudi v Poljčanah obeležujejo 170 letnico prihodna prvega vlaka v kraj. V občini danes slavijo tudi občinski praznik, ob katerem so pripravili več prireditev, osrednja bo jutri. Danes popoldne pa bo pred cerkvijo v Zg. Poljčanah prireditev s kulturnim programom in pogostitvijo – skrivnosti zeliščnega vrta.

*V Mariboru bo danes na regionalnem Kariernem sejmu 25 razstavljavcev, od tega 10 iz Avstrije. Pripravlja ga zaposlitveni portal – mojedelo.com. Direktor portala Zoran Savin:

*V Slovenski Bistrici bo 2. Podjetniški dan. Dogodek je brezplačen in je namenjen podjetnikom ter vsem drugim, ki jih zanimajo aktualne podjetniške teme.

*V Šentjurju se bodo zavzemali za pravico do vode in nasprotovali obrekovanju. Društvo Eksena bo popoldne pred Občino postavilo stojnici, kjer bodo seznanjali s problematiko nezadostne zaščite slovenskih vodnih virov. Tam bo mogoče podpisati tudi peticijo za dopolnitev slovenske Ustave.

*V Celju pripravljajo danes kar nekaj kulturnih dogodkov: Komorni zbor bo nastopil pri Vodnem stolpu, na Starem gradu pa bo literarna delavnico društva prijateljev mladine.

*V Slovenski Bistrici je stalo kar nekaj kipov Janeza Nepomuka. Njihovo zgodbo bo nocoj na predavanju v Bistriškem gradu razkril dr. Ferdinand Šerbelj, kustos iz Narodne galerije.