Jože Kotnik: V čebelarstvu me zanimajo inovativni pristopi

Jože Kotnik, bolj poznan pod vzdevkom Joži, ne blesti samo na kitari v zasedbi Poskočni muzikanti, ampak tudi kot mlad čebelar. Jože je mladi prevzemnik domače kmetije imenovane Posestvo Kotnik na vasi Prepuž v občini Slovenska Bistrica, kjer se ukvarjajo s čebelarstvom in ovčjerejo. In kako mu uspe združevati glasbo in čebelarjenje? »Obe dejavnosti sta del naše družinske tradicije. Eden od dedkov se je ukvarjal z glasbo in drugi s čebelarstvom. Tako lahko rečem, da sta mi bili obe panogi položeni v zibko. Zato v prvi vrsti na moje dejavnosti niti ne gledam kot službo, ampak je to zame način življenja. Moja služba nima 8-urnega delavnika, ampak prežema ves moj dan, saj vključuje družino in prijatelje. Za to sem zelo hvaležen.«

Če na prvi pogled pogosto izgleda, da čebelarstvo med mladimi ni priljubljena panoga, Jože pove, da se na njih obrne kar nekaj mladih, ki iščejo nasvete in pomoč kako začeti čebelariti. »Mislim, da danes mladi potrebujemo samo nek dražljaj in motivacijo. Če se panoga razvija in modernizira, bo to mlade hitro začelo zanimati. Tako kot je v kmetijstvu napredek v delovnih strojih oz. mehanizaciji, tako tudi v čebelarstvu danes vedno več uporabljamo nove modernejše tehnologije. Ena od takih je tudi čebelarjenje na nakladnem sistemu, ki je veliko hitrejše za pregledovanje čebeljih družin, kar pomeni za čebele manj stresa, enostavnejše je za za prevozništvo in ne nazadnje ob pravilni tehniki tudi dosežemo precej boljši donos medu.« Jože sicer dodaja, da je povprečna starost čebelarjev kljub zanimanju določenega deleža mladih izjemno visoka.

Svoje produkte Kotnikovi prodajajo tudi preko spletne trgovine, kjer lahko stranke izdelke naročijo in jih dobijo dostavljene na dom. »Kot mladega čebelarja me zanimajo bolj inovativni in drugačni pristopi. Zato našemu medu dodajamo različne dodatke in tako dobimo denimo sadne okuse z dodanim liofiliziranim sadjem (malinami, jagodami, aronijo …).« Takšen produkt je lahko denimo alternativa marmeladi, Jože pa poudarja, da so ti njihovi izdelki brez konzervansov, ojačevalcev okusa in dodatnega sladkorja. V njihovi spletni prodajalni pa je na voljo tudi tako imenovana Pohorska strd: »Ob tem izdelku smo nekako ponovno obudili našo tradicijo in med neposredno ob točenju iz panjev natočili v kozarce, kot se je to delalo nekoč, popolnoma brez segrevanja, da je med res pristen in kot tak neposredno iz panja. Tak med ima to posebnost, da je izjemno bogatega okusa, poln arom in pa zelo hitro kristalizira ter postane strd

»V današnjem času, ko so vremenski vplivi tako negotovi in v številnih primerih zelo neugodni za čebele, je preživetje samo od pridobivanja medu praktično nemogoče,« pravi Jože. Zato se pri njih ukvarjajo tudi z apiterapijo oz. vključevanjem čebeljih pridelkov za zdravljenje tegob in izboljšanje imunosti. Pri njih poleg medu pridobivajo še matični mleček, propolis, cvetni prah, deviški vosek in čebelji strup. »Ni zaman, da se čebeli pogovorno reče tudi leteči farmacevt. Posamezni čebelji produkti imajo res izjemne zdravilne učinke in zato smo zelo veseli, ko nas stranke obiščejo v naši trgovinici na našem domu, kjer lahko preizkusijo naše izdelke in jim lahko pomagamo z nasveti.«

Kaj pa načrti za vnaprej? »Planov in idej nam ne zmanjka, samo dan je prekratek. Kot kaže bomo primorani poseči po kakšni dodatni pomoči, da bomo lahko vse realizirali. Vseeno pa je bistveno, da ostanemo v obvladljivi velikosti butičnega čebelarstva, saj le tako lahko strmimo k najbolj kvalitetnim produktom.«

Več o družinski čebelarski tradiciji pa v avgustovski številki Bistriških novic. (A. Sobočan)

Oglas