Janja Sluga: Osrednja tema ostaja sanacija Celjske kotline

Celjani in Celjanke so ji zaupali že drugi poslanski mandat, tako bo še naslednja štiri leta zastopnica celjskih interesov v Ljubljani. Osrednja naloga poslanke SMC Janje Sluga ostaja sanacija Celjske kotline. Želi si, da se sanacija končno začne izvajati, pa naj gre za zakon ali odlok. Kot priznava sama, ima, odkar je poslanka, zelo malo prostega časa. Glede na to, da ima doma tri športnike, dva od teh sta celo kategorizirana, je njena glavna naloga implementacija četrtega športa, vrhunskega veslanja med vsemi tremi. »Mož je namreč jadralni padalec, hči košarkarica, sin pa cestni kolesar. Vsem nuditi podporo, to je vrhunsko veslanje,« se rada pošali.

Dobili ste drugi mandat poslanke, zastopnice celjskih interesov, kot radi rečemo. Kako komentirate volitve? Glede na to, da smo bili največja vladna stranka in smo bili prisiljeni ‘potegniti’ med ljudmi nekaj zelo nepriljubljenih, a nujnih ukrepov, se mi zdi, da rezultat za SMC ni tako slab. Vmes so bili tudi že večji padci. Z desetimi poslanci, kar je tretja številka po velikosti poslanske skupine, bomo kar močen igralec znotraj parlamenta. To pomeni, da bomo lahko še kaj naredili, kar je zame bistveno.

Ste rezultate volitev pričakali nervozni ali pomirjeni? Nisem bila nervozna, lahko celo trdim, da sem bila pomirjena, saj sem se zavedala, da sem štiri leta res delala, to je bilo zaznano med ljudmi. Predvolilna kampanja pri meni ni bila nič posebnega, enako sem delovala kot vsa štiri leta, morda ob koncu le bolj intenzivno. Večinoma sem vseskozi dobivala pozitivne odzive.

Kakšno koalicijo si želite? Takšno, da ne bo destruktivna, da bo tisto, kar je bilo dobro narejeno, samo še nadgrajeno. Slovenijo mora popeljati na evropsko odprto pot, ne pa da bo pometla z nekimi starimi ukrepi, vse izbrisala in zastavila na novo. S tem bi naredili samo korake nazaj, namesto da bi šli naprej.

Je vstop v politiko pred štirimi leti izpolnil vaša pričakovanja? Je in ni. Tukaj moram biti zelo iskrena in si moram priznati, da sem imela pred štirimi leti malo bolj idealistični pogled na vlogo poslanca. Prepričana sem bila, da imaš več moči, da se vse skupaj lahko hitreje zavrti. V tem pogledu sem bila osebno razočarana, ko sem ugotovila, kako je to kolesje zarjavelo in kako težko ga je zavrteti. Pa smo ga vseeno, a z rezultatom še nisem zadovoljna.

Kaj vas je kot poslanko najbolj zmotilo? Stare prakse. Dobila sem zelo lep vpogled v to, kako delujejo politične sile, ki so dve desetletji prisotne na političnem parketu. To mi ni nič všeč.

Za kaj se boste zavzemali v novem mandatu? V štirih letih sem se zelo veliko naučila. Delovala bom enako kot do sedaj. Izkušnje, ki sem jih pridobila v tem času, mi bodo samo še v pomoč, da se bo delalo še boljše. Osrednja tema ostaja sanacija. Doseči želim, da se končno začne izvajati, pa naj bo to zakon ali odlok. Upam, da bo novi celjski poslanec, ki se mi bo pridružil v parlamentu, dojel, da je to zelo pomembno, in mi pri tem pomagal. Skupaj bova močnejša. Pomembno je tudi nadaljevanje aktivnosti za izgradnjo tretje razvojne osi v srednjem delu, ki pomeni okoljsko in prometno razbremenitev mestnega jedra. Tu je še ureditev dolgotrajne oskrbe in ustanovitev sveta za invalide pri Mestni občini Celje pa tudi stanovanjska problematika mladih družin. Sicer pa sem vedno mnenja, da se mora poslanec odzvati, kjer se le da, na predloge ljudi iz lokalnega okolja in jim skušati pomagati.

Po horoskopu ste bik. Temu znamenju se pripisuje trma, odločnost, stabilnost, vztrajnost, pripravljenost in previdnost. Se kje prepoznate? V vseh teh lastnostih. (smeh) Trma je v mojem primeru pozitivna, če gledamo glavno temo, s katero sem se ukvarjala. Vse, česar sem se lotila, je bilo v povezovanju z ljudmi na terenu ali z mestnimi četrtmi in vsepovsod se je izkazalo, da je trma odlična lastnost. (smeh)