Jajčne lupine so v vrtu zelo koristne

Lupina kokošjega jajca je sestavljena iz 96% kristalov kalcijevega karbonata, zato jajčnih lupin nikar ne zavrzite in jih raje uporabite na vrtu.

Jajčne lupine gredo v kompost. Obogatile ga bodo s kalcijem. Kalcij je pri rastlinah pomemben za izgradnjo celičnih sten. Brez kalcija se bo rast upočasnila ali celo obstala. Jajčnih lupin pred kompostiranjem ni nujno zdrobiti, a se priporoča, saj bo to pospešilo razgradnjo. Jajčne lupine je tudi smiselno dobro izprati. Tako preprečimo, da bi se v kompostu namnožile bolezni iz jajca. Zmeljemo jih lahko kar v domačem mikserju in raztrosimo po kompostu.

Jajčne lupine naj bi odganjale polže, gosenice in ostale plazeče škodljivce. Delovale naj bi podobno kot steklo. Ko torej polž ali gosenica leze čez tak posip, naj bi se ‘porezal’. Zaradi teh drobnih ureznin pa kasneje dehidrira in pogine. Po tem, ko ste jajca zmleli v mikserju, drobce posujte okrog rastlin, ki jih napadajo polži ali gosenice.

Kalcij je poleg dušika, fosforja in kalija, ključen za rast rastlin.  Jajčne lupine so torej odličen način, kako prsti dodamo ta mineral. Zmlete v prah v zemljo vkopljemo jeseni in spomladi.

Jajčna lupina je izredno hitro razgradljiva. Zlasti lupine domačih jajc so bogate s kalcijem, minerali in drugimi hranljivimi snovmi, ki jih bodo vesele predvsem vaše rastline na vrtu ali balkonu. Jajčne lupine enostavno namočite v vodo, pustite stati en dan in potem s tako pripravljeno vodo zalivajte rože.

Oglas