Jagode sadimo na sončno trajno mesto

Jagode sadimo v aprilu na sončno trajno mesto. Sadike imajo rade kompostno zastirko, saj za okusne plodove potrebujejo vlažna ter s hranili bogata tla. Zelo dobro se jagode obnesejo tudi v lončnih zasaditvah in balkonskih koritih. Jagode rastejo in se razširjajo po površini tal, zato jih je najbolje kombinirati z visokimi trajnicami, kot so na primer šparglji ali česen, ki naj bi še dodatno izboljšal okus ter jagode zaščitil pred boleznimi.

Po presaditvi sadike dobro zalijemo. Nato redno zalivamo, dokler se ne ukoreninijo. Vsako pomlad počistimo gredico okoli jagod in odstranimo stare, posušene liste. Z uporabo kompostne zastirke je potreba po zalivanju veliko manjša. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo plevel, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Pozno jeseni gredo z jagodami prekrijemo s slamo, sekanci ali kompostom, 5-10 cm na debelo. Če jagode spomladi prekrijemo z vrtno kopreno, imamo pridelek do teden dni prej. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet.

Enkrat rodne jagode pobiramo od maja do začetka julija. Večkrat rodne jagode obiramo od maja vse do jeseni. Zelo splošno povedano – mesec dni po cvetenju, pobiramo plodove. Kadar je v poletnih mesecih huda vročina in pomanjkanje vlage v prsti, jagode ne cvetijo in takrat ni plodov.

Oglas