Izšla je posebna znamka, ki pripoveduje o zgodovini Celja

Ob 700-letnici prve pisne omembe celjskega Starega gradu, Knežjega dvora in Celja kot trške naselbine, je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko.

Celje je bilo v visokem srednjem veku v rokah rodbine grofov Vovbrških, ki je leta 1322 izumrla po moški liniji. V listini, v kateri je Elizabeta Vovbrška zastavila svojo polovico celjske posesti, so bili prvič pisno omenjeni Stari grad, Knežji dvor in Celje kot trška naselbina. Ob 700-letnici tega pomembnega dogodka je Pokrajinski muzej Celje (PMC) naslovil pobudo na Pošto Slovenije, da bi to obletnico ustrezno obeležili z izdajo priložnostne znamke. Med več kot 100 prispelimi predlogi je ta izbrala tudi omenjenega in izdala prav posebno znamko. Na njej je upodobljen detajl listine, kjer se v drugi vrstici vidita napis ‘Cylie die purch’ (celjski grad) in pečat Elizabete Vovbrške. Znamka bo izšla v poli 16 znamk, njena nominala pa bo 2,30 evra. Oblikoval jo je priznani arhitekt in oblikovalec Edi Berk.

»Filatelija je veliko orodje promocije, saj imajo izdane znamke zelo širok doseg,« je ob tem povedal mag. Damir Žerič iz PMC, ki skrbi za muzejsko filatelistično zbirko. »Danes je pomemben dan ne le za filateliste, ampak za samo Celje,« je dodal še Tone Petek, starosta celjske filatelije.

Pošta Slovenije je sicer od osamosvojitve države izdala že skoraj 1500 znamk, v tej kolekciji pa je Celje kar malo pozabljeno, je pripomnil še Stane Rozman, direktor muzeja. »Tudi ko je Pošta Slovenije izdala serijo znamk o slovenskih gradovih, tam ni bilo celjskega gradu, kljub temu da gre za enega najpomembnejših slovenskih gradov,« je pojasnil in hkrati dodal, da sta kljub temu izšli dve znamki, ki sta obeležili pomembni ženski v celjski zgodovini, Barbaro Celjsko in Almo M. Karlin. (MH)