IZJEMNO: Bistričana osvojila rekordni jadralski izziv

Uroš Kraševac in Maruša Močnik, brat in sestra iz Slovenske Bistrice, sta osvojila Guinnessov rekord. Z jadrnico brez kabine sta uspela prejadrati več kot 360 navtičnih milj iz Piranskega zaliva do Dubrovnika.
Izziv ni bil enostaven; jadrala sta z majhno jadrnico tipa ‘dinghy’ za dve osebi, brez kabine. Pogoji za rekord pa so zelo striktni, saj v času jadranja ne smeta imeti nobenega stika z drugim svetom. Na štartu v Izoli minulo nedeljo sta s  seboj morala vzeti vso opremo in hrano za tri do štiri-dnevni podvig. Tempo jadranja pa je seveda narekoval veter in druge vremenske razmere. In uspelo jima je. Včeraj popoldne sta dosegla cilj. Po dobrih 80. urah sta prejadrala 360 navtičnih milj.

Vedelo se je, da pot med Piranskim zalivom in Dubrovnikom ne bo lahka in da ju na morju čaka marsikatera nepredvidljivost. Vendar jima je uspelo, dokazala sta, da znata in zmoreta. »Bili so vzponi in padci motivacije. Tudi morje, veter in sonce jima niso vedno prizanašali. Ostala sta močna, zdržala sta do konca in osvojila najpomembnejši mejnik za rekord nekje v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet. Svojo pot skupaj s spremljevalnim čolnom sta zaključila v Dubrovniku in se skupaj s peščico bližnjih poveselila v cilju,« je še sporočil vodja odprave za stike z javnostjo, Niko Turk.

Na jadralca in njun dosežek je ponosna celotna razširjena ekipa in njuni najbližji.

Oglas