Iva Soršak: “To je priznanje za vse, ki delamo v domu”

Iva Soršak, direktorica doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, je po mnenju bralcev Bistriških novic tista, ki si najbolj zasluži naziv Naj osebnost za leto 2020.

Iskrene čestitke za prejeti naziv Naj osebnost Bistriških NOVIC. Ljudje očitno cenijo vaše delo, sploh v času epidemije novega koronavirusa,
Izjemno sem vesela, da sem bila v močni konkurenci izbrana za ta laskav naslov. Očitno ljudje prepoznajo prizadevanje za pomoč ljudem kot nekaj zelo pomembnega, morda celo nujnega v današnjih časih. To je posebno priznanje za vse nas, ki živimo in delamo v domu na obeh lokacijah, v Poljčanah in Slovenski Bistrici. Priznanje zato s hvaležnostjo sprejemam od vseh tistih, ki so oddali svoj glas zame in za dom, ki ga vodim.
Kako zelo se je spremenilo vaše delo v vlogi direktorice od izbruha epidemije? S čim ste najbolj zaposleni?
Moje delo se je povsem spremenilo. Največ moje pozornosti je bilo namenjeno organizaciji con, rdečih, sivih, belih ter organizaciji dela, spremljanju epidemiološke slike v obeh domovih, podpori sodelavcem, skrbi za dobro počutje stanovalcev, dnevnemu poročanju različnim institucijam…Predvsem pa sem v teh časih čutila močno breme odgovornosti za zdravje in življenja vseh nas, ki živimo in delamo v domu.

Kako je z okužbami s covidom-19 in umrljivostjo v vaših enotah v Poljčanah in Slovenski Bistrici?
V Enoti Slovenska Bistrica smo rdečo cono vzpostavili 5. oktobra, doslej sta bila okužena 102 stanovalca, v Domu Poljčane pa se je okužba pojavila sredi novembra, doslej je bilo okuženih 146 stanovalcev. Umrljivost je bila večja od tiste v letu 2019, ko je v našem domu umrlo 79 stanovalcev. V letu 2020 so umrli 103, od tega 32 zaradi virusa covid-19.

Slišimo kritike, da pristojno ministrstvo v času epidemije ne zagotavlja optimalne podpore domovom za ostarele pri soočanju z novim koronavirusom. So očitki upravičeni?
Z omenjenimi očitki se ne strinjam. Dejstvo je, da gre v primeru soočanja z novim koronavirusom za zdravstveni problem, zato nas je naše ministrstvo moralo prepustiti vodenju in usmerjanju zdravstveni stroki. Je pa vlada na predlog ministrstva za delo sprejela številne ukrepe v protikoronskih zakonih, ki so olajšali delo zaposlenih ter poslovanje domov za starejše. Tako smo prvič v novejši zgodovini dobili sredstva iz proračuna za dodatne zaposlitve na področju oskrbe, pri nas smo zaposlili 13 novih sodelavcev, vsebina programa javnih del se je prilagodila tako, da bomo lahko v letu 2021 zaposlili osebe, ki bodo lahko resnično pomagale pri oskrbi stanovalcev, vsa leta doslej so lahko izvajali le tako imenovano »družabništvo in spremljanje stanovalcev«. Do dodatka za nevarnost in nadpovprečno obremenjenost v višini 30% je poleg 65% dodatka po Kolektivni pogodbi za javni sektor, ki ga dobijo vsi zaposleni v domu, razen direktorjev, upravičena velika večina zaposlenih. Sredstva za dodatke dobimo povrnjena iz proračuna, prav tako sredstva za osebno varovalno opremo, sredstva za prazne postelje…in še bi lahko naštevala.

(Intervju si v celoti preberite v Bistriških NOVICAH)

Oglas