Imeno: Hiša vin Emino spet odprta novembra, delo poteka nemoteno

Tudi v Obsotelju in na Kozjanskem so trgatve v teh dneh na vrhuncu. V zadružni vinski kleti Hiša vin Emino v Imenem tako že odkopujejo grozdje, kljub temu, da je klet še vedno veliko gradbišče. Ponovno naj bi jo odprli novembra.

V Hiši vin Emino bodo od zadružnih vinogradnikov Obsotelja in Kozjanskega skupaj odkupili med 300 in 350 ton grozdja. To je za zdaj večinoma zdravo in nepoškodovano, pričakujejo soliden vinski letnik, je za Radio Rogla povedal vodja trženja v kleti Matija Jagrič:
“Kakovost je solidna, sicer ne moremo govoriti o nekih presežkih, a je zadovoljiva. Količinsko je letnik nekje v mejah normale, manj sicer kot lani, ko je bil res presežen letnik. Načrtujemo, da se bo v naše sodčke in cisterne zlilo nekje med 300 in 350 tisoč litrov vina.”

Letnik za nagrade?

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, ali bo tudi novi letnik osvajal priznanja, kot letniki doselj. Nazadnje so med drugim na največjem domačem ocenjevanju Vino Slovenija že tretje leto zapored prejeli zlato priznanje za polsuhi chardonnay, na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter srebro za modro frankinjo Eminent, na ocenjevanju Great American wine competition pa za isto frankinjo platinasto medaljo, za modro frankinjo Emino pa še zlato.

Milijonska naložba

Hiša vin Emino pa je še vedno gradbišče, saj jo od pomladi dograjujejo in preurejajo. Naložba, vredna kar milijon evrov in pol, obsega povečanje proizvodnih prostorov, razširitev gostinsko-turističnega dela in tehnično posodobitev proizvodnje.
Matija Jagrič nam je povedal, da prve obiskovalce spet pričakujejo novembra in da se tega že veselijo. “Pridobili bomo kar nekaj novih prostorih in naprav, ki jih potrebujemo pri delu v kleti. Naložba nam bo olajšala delo, obiskovalcem pa bo dostopnejša.”
Kljub gradnji odkup grozdja od zadružnih vinogradnikov in delo v kleti potekata nemoteno.
(Nina Krobat, Foto: Hiša vin Emino)

Oglas