Ideja za prilogo k silvestrski večerji: bučni kruh

Na silvestrski večer se pripravljajo raznolike praznične večerje in idej za dobre jedi ne manjka. Poleg glavne jedi pa se priležejo številne priloge. Skupaj z Jožico Vengušt iz Vodruža, ki je tudi članica Društva kmetic Mavrica Šentjur, smo pripravili bučni kruh, ki na prvi pogled zgleda kot potica. Zanimiv kruh je odličen predlog za večerjo na najdaljšo noč v letu.

Podrobneje o Jožici Vengušt, ki je letos na razstavi Domrote slovenskih kmetij prejela srebrni znak za kruh si preberite v Šentjurskih novicah. Recept za bučni kruh, ki je lahko odlična popestritev krožnika, smo za vas zbrali nekaj vrstic nižje.

Bučni kruh
Sestavine za prvo testo:
– ½ kocke kvasa
– 1 žlička moke
– 1 žlička sladkorja
– 2 dl mlačne vode
Vse sestavine zmešajte skupaj, da zmes naraste.
Dodajte:
– ½ kg bele moke
– 1 žlička soli
– 50 dl olja
– voda po potrebi
Sestavine zamesite v gladko testo.

Sestavine za drugo testo:
Drugi del prav tako pripravite, da naprej poskrbite za vzhajan kvas.
– ½ kocke kvasa
– 1 žlička moke
– 1 žlička sladkorja
– 2 dl mlačne vode
Vse sestavine zmešate skupaj, da zmes naraste.
Dodajte:
– ½ kg bele moke
– 1 žlička soli
– 2 dl bučnega pireja
– voda po potrebi

Postopek:
Zamesite gladko testo, ki naj počiva 20 minut. Oba testa nato razvaljate, položite enega na drugega in zvijete kot potico. Vse skupaj položite v namaščen pekač in pečete 1 uro na 180 stopinj Celzija.